A Jobbik az antiszemitizmus közéleti szimbóluma lett – Köves Slomó a Mandinernek

2022-03-14 06:26:49

Írta: Kacsoh Dániel
Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni »eltévelyedések«, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei – hangsúlyozta lapunknak az EMIH vezető rabbija, a baloldali közös lista 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dániel minapi botránya kapcsán. A baloldalt, illetve Márki-Zay Pétert nem izgatja a Jobbik-alelnök náci karlendítése.

Megírtuk: A régi Jobbik új palackban címmel jelent meg egy írás a Jewish Voice című amerikai zsidó lap online felületén, amelynek szerzője a Jobbik antiszemitizmusával foglalkozik. A cikket jegyző Kertész Martin azt kifogásolja, hogy az ellenzéki összefogás listájának 9. helyén egy antiszemita nézeteket valló politikus, Z. Kárpát Dániel szerepel.

A szerző egy olyan videót is beágyazott a cikkbe, amelyen

a Jobbik alelnöke jól láthatóan náci karlendítést végez, majd nevetni kezd.

„Sosem voltam sem náci, sem antiszemita. Magam is elfogadtam a néppárti Jobbik elvi nyilatkozatát, amely egy keresztényszociális értékrendet és világképet tükröz, ilyen az enyém is. Az antiszemiták a Fideszben vannak” – reagált a Telexnek Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. Mi is kerestük, nekünk nem válaszolt a politikus.

Márki-Zay nem aggódik, a baloldal hallgat

„A rossz minőségű felvételből, abból a mosolyból nekem úgy tűnik, hogy az nem egy valódi környezet, de természetesen a Jobbik már kiadott erről egy közleményt, amiben mindenkit megnyugtattak, hogy semmiféle antiszemitizmus nincs Z. Kárpát Dánielben” – kommentálta a történteket Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke ezzel szemben a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, aggasztó és felkavaró, hogy a március 15-i nemzeti ünnepre „ugyancsak készülő baloldalról rasszista, antiszemita, kirekesztő hangok kerülnek nyilvánosságra”. Hozzátette, ugyancsak aggasztó, hogy a baloldal közös választási listáján előkelő helyen szerepel Z. Kárpát, a Jobbik alelnöke. Az is elképzelhető, hogy

az antiszemitizmus a balliberális oldalon képviselethez juthat az Országgyűlésben.

Szerinte „semmilyen korban és időben nem mentesítenek a kirekesztő, rasszista, antiszemita kijelentések, a súlyos és fájdalmas szavak, valamint senkinek sem megengedhető, hogy így viselkedjen, mert ezáltal erkölcsileg megkérdőjelezhetővé válik az, hogy embereket akar képviselni és értük felelősséget vállalni”.

Köves Slomó: Ezek nem „egyéni eltévelyedések”

Megkerestük a történtek kapcsán Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját. Mint lapunknak fogalmazott, a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, s az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált. „Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni »eltévelyedések«, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei. Ennek tükrében érdemes végiggondolni,

mennyire volt felelőtlen a Jobbik brand, és ezen keresztül a közéletben általuk képviselt ideológia legitimálása az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártoknak a részéről”

– hangsúlyozta Köves Slomó.

Az EMIH vezető rabbija egyébként a napokban Olaf Scholz német kancallárhoz intézett nyílt levelében szorgalmazta, hogy az antiszemitizmussal szembeni fellépés politikai elköteleződések felett kell álljon itthon is és Németországban is. Hozzátette: „Ha a német kormánykoalíció olykor kritikusan tekint is a jelenlegi magyar kormányra, ez nem jelenthet menlevelet az antiszemitizmusra egy olyan szövetség soraiban, amely a választások után a következő magyar kormányt szeretné megalakítani. A következetesség számomra az antiszemitizmus minden megnyilvánulási formája elleni harcot jelenti, nem csak az azok ellenit, amelyek a politikai ellenfelünk soraiból valók.”

Köves Slomó nemcsak Németországot, hanem egész Európát érintő rossz hírnek nevezi, hogy az elmúlt években repedések jelentkeztek az antiszemitizmussal szembeni német következetesség addig szilárd alapjaiban. Márki-Zay botrányos kijelentéseire utalva a rabbi felvetette: „Németországban elképzelhető lenne-e, hogy az ellenzéki szövetség listavezetője a zsidó származású tagok számát latolgassa a jelenlegi magyar kormánypártban, illetve egy melegházasságban élő homofób zsidó tanácsadóként utalhasson a Fidesz egy évek óta elhunyt tanácsadójára?”

_

Nyitókép: Földházi Árpád