Elhunyt Che Guevara hóhéra

2022-03-11 11:55:00
Mario Terán 80 éves volt.

80 éves korában meghalt az a bolíviai katona, aki meghúzta a ravaszt Ernesto „Che” Guevara kivégzésén. Mario Terán „a hadsereg őrmestereként egyszerűen csak eleget tett kötelességének”, nyilatkozta Gary Prado nyugalmazott tábornok, a Guevarát elfogó csoport vezetője. A hírről a 24.hu számolt be.

Terán hosszan tartó betegség után hunyt el, feleségét és két gyermekét hagyott maga után a Guardian cikke szerint. „Ez volt életem legrosszabb pillanata. Nagynak, nagyon nagynak láttam Chet. A szemei intenzíven ragyogtak. Éreztem, hatalmába kerít, és mikor rám szegezte a tekintetét, elszédültem. »Nyugodj meg«, mondta nekem, »és célozz jól! Megölsz egy férfit!« Aztán léptem egyet hátra az ajtó felé, becsuktam a szememet és tüzeltem” – nyilatkozta még régebben a bolíviai a kivégzésről. Terant egyébként azután jelölték ki, amikor megérkezett a parancs a fővárosból a már sérült 39 éves gerillavezér kivégzésére.

Mindez még 1967-ben történt, amikor hónapokon át tartó üldözés után elkapták az argentin származású Che Guevarát, aki a kubai forradalom során szerzett magának hírnevet. Guevara Fidel Castro oldalán harcolt 1959-ben, amikor megdöntötték Fulgencio Batista hatalmát.

Ezt követően több évig vezető tisztségeket töltött be Kubában, majd elindult, hogy más kommunista felkeléseket vezessen, Afrikában és Dél-Amerikában is, de ezek már jóval kevesebb sikerrel jártak.

Nyitókép: MTI/EPA/Jorge Torres