Háborúra vagy békére programoztak minket?

2022-03-09 21:19:00

Böszörményi Nagy Gergely
A Homo sapiens korai közösségeiben még alig fordult elő békétlenség. Mi változott a pleisztocén óta? Egyrészt csillagközi méreteket öltött az egyenlőtlenség, másrészt a modern élet leszoktatott minket az együttműködés mindennapos gyakorlásáról – figyelmeztet egy ausztrál filozófus.

A régészetnek köszönhetően ma már rengeteget tudunk a civilizációnk kialakulását megelőző idők, így a saját földtörténeti korunkat, a holocént közvetlenül megelőző pleisztocén korszak eszközeiről és táplálkozásáról. Amit sokkal több kérdőjel övez, az elődeink viselkedése. Hogyan éltek és működtek a közösségeik? Miként kommunikáltak egymással? Milyen volt az erkölcsük és a kultúrájuk? Ezek feltárása közelebb vihet ahhoz, hogy megértsük a modern ember magatartásának gyökereit, köztük a béke iránti vágyunk és a folytonos háborúzás között feszülő látványos ellentmondás okát.

Az együttműködési készségünk mára jelentősen megkopott”

Kim Sterelny ausztrál filozófus, akit mindig is a filozófia és a természet­tudományok metszéspontja foglalkoztatott. Fő kutatási területe a „biológia filozófiája”. Lelkes gasztronómus és madármegfigyelő, főállásban az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) professzora, de tanította a híres kaliforniai műszaki egyetem, a Caltech hallgatóit is. The Pleistocene Social Contract (a pleisztocén társadalmi szerződés) című könyvében az ember korai közösségei, a vadászó-gyűjtögető társadalmak működésének mélyére ás, hogy közelebb kerüljünk a Homo sapiens jövőjéhez.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés