Német szociáldemokrata: Arra kérem a magyarokat, hogy ne essenek Orbán csapdájába

2022-03-08 09:44:00
Katarina Barley szerint „Orbán ezt a csodálatos országot a személyes tulajdonává teszi, úgy tesz, mintha egy uralkodó volna. Kifacsarja az országból az utolsó eurót is magának”.

Interjút adott a 444-nek Katarina Barley német szociáldemokrata politikus, aki jelenleg az Európai Parlament egyik alelnöke, és korábban a Merkel-kormány igazságügyminisztere is volt. Az interjú után a magyar Parlamentben Hiller István alelnökkel találkozott, Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szervezésében.

Arra a kérdésre, hogy Barley szerint a magyar és a lengyel kormány ellen kellene elindítani a mechanizmust, ami alapján pénzbüntetéssel lehet sújtani a jogállamiság rombolásában vétkes kormányokat, azt felelte:

„Pontosan. Ez a két legegyértelműbb eset. A magyar esetben nagyon sok ügy van,

én személy szerint a korrupcióval kezdeném, hiszen nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai, közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják. Mindenki ismeri Mészáros Lőrinc nevét – hogy lehet egy gázszerelő milliárdos?”.

A német szociáldemokrata politikus szerint „Orbán ezt a csodálatos országot a személyes tulajdonává teszi, úgy tesz, mintha egy uralkodó volna. Kifacsarja az országból az utolsó eurót is magának. Nagyon ócska ez a gyermekvédelmi szöveg, amit a lopásai leplezésére talált ki. Nem találok szavakat rá, annyira szégyenteljes.

Arra kérem a magyarokat, hogy nézzenek a dolgok mögé, és ne essenek Orbán csapdájába, ne higgyenek a Patyomkin világnak, amit felépített.

– hangoztatta Barley.

Fotó: HARALD TITTEL / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE