WHO: Egyre több támadás éri az ukrán kórházakat és mentősöket

2022-03-08 15:04:00
A legutóbbi jelentések szerint már kilenc ember halt meg az egészségügyi intézmények ellen elkövetett támadásokban.

Az ENSZ ügynöksége hétfőn erősítette meg azt a hírt, hogy az ukrajnai orosz invázió kezdete óta legalább már kilenc ember meghalt az egészségügyi intézmények ellen elkövetett támadásokban. A jelentés nem tért ki arra, hogy kik a felelősök az incidensekért – adta hírül a Reuters.

Catherine Smallwood, a WHO európai sürgősségi osztályvezetője egy sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy a számok olyan eseteket is tartalmaznak, amikor a mentőket nem sürgősségi egészségügyi ellátás céljából irányították a különböző helyszínekre.

Az osztályvezető hangsúlyozta:

„A számokat folyamatosan frissítik, és ezek az elmúlt napokban folyamatosan emelkedtek”

Igyekeznek minél gyorsabban orvosi ellátást biztosítani

A WHO azon dolgozik, hogy gyorsan orvosi ellátást biztosítson Ukrajnának, ahol az oxigén, az inzulin, az egyéni védőeszközök, a sebészeti eszközök és a vérkészítmények kifogyóban vannak. Minderről Hans Kluge, az ügynökség európai regionális igazgatója beszélt a tájékoztatón.

Az oxigénellátás mellett a gyermekek elleni védőoltások, különösen a gyermekbénulás elleni járvány idején, valamint a mentális egészségügyi szakértelem a WHO legfontosabb prioritásai közé tartoznak a régióban – hívta fel a figyelmet Kluge.

A nyitóképen egy üresen maradt ukrán gyermekkórház folyosója
Fotó: WOLFGANG SCHWAN / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP