Olaf Scholz: Folytatjuk az üzleti együttműködést az energiaellátás területén Oroszországgal

2022-03-07 18:21:00
A német kancellár szerint az Oroszországból érkező olaj- és gázszállítmányok „alapvető fontosságúak” az európai gazdaság számára.

Egyre gyakrabban merül fel az orosz energiaimport esetleges felfüggesztése az EU-ban a szankciók részeként, ezt forszírozza az Egyesült Államok és Ukrajna is, ám úgy tűnik, az EU legerősebb állama nem támogatja ezt az irányt.

Olaf Scholz német kancellár hétfői nyilatkozatában leszögezte: az Oroszországból érkező olaj- és gázszállítmányok „alapvető fontosságúak” az európai gazdaság számára. A német vezető szerint másképp nem biztosítható a fűtés, a közlekedés és az áramellátás. Scholz szerint bár sürgető feladat, hogy az EU alternatívákat találjon az orosz függőségre, ez szerinte „nem fog egyik napról a másikra megtörténni”.

Ezért a mi részünkről tudatos döntés, hogy folytatjuk az üzleti együttműködést az energiaellátás területén Oroszországgal”

Németország Olaszország mellett a másik uniós tagállam, amely a leginkább rá van utalva az orosz energiaimportra, de a magyar kormány is ellenzi, hogy energiaügyi kérdések a szankciók közé keveredjenek – írja a Politico.

Nyitókép: Michael Kappeler / dpa-Pool / AFP