Börtönbüntetésre ítélték a Márki-Zayék sajtótájékoztatóját megzavaró férfit

2022-03-07 11:32:00
A férfit a januári garázdaság és egy másik ügy miatt hat hónap börtönre ítélték.

Gyorsított eljárásban állítottak bíróság elé egy 62 éves férfit, aki még januárban egy sajtótájékoztatón szidalmazta az ellenzéki politikusokat, a gyűlésen részt vevőket pedig lökdöste, és üldözőbe vette a sajtó egyik munkatársát. A férfit a garázdaság és egy másik ügy miatt hat hónap börtönre ítélték – közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

A közleményében azt írták, január 14-én Újbudán, a Móricz Zsigmond körtéren több országgyűlési képviselő és más politikus gyűlést, sajtótájékoztatót tartott.

Hozzátette: a vádlott a szónoklatot tartó politikus közelébe ment, őt hangosan szidalmazta, az ott állókat pedig lökdöste és kiabált. A biztonsági feladatokat ellátók igyekeztek a férfit a helyszínről elterelni, de ő ellenállt, majd leköpte az egyik önkormányzati képviselőt, és megpróbálta megütni, megrúgni az egyik biztonsági embert is.

Amikor sikerült a gyűléstől távolabb terelni, akkor belerúgott az egyik politikus fényképével ellátott táblába, majd a sajtó egyik, őt lefényképező munkatársát üldözőbe vette, miközben szidalmazta.


A vádlott garázda cselekményének a helyszínre kiérkező rendőrök vetettek véget – tette hozzá a főügyész.

Agressziót helyettesítő foglalkozáson is részt kell vennie

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitánysága a szükséges bizonyítékokat beszerezte, és a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a férfit gyorsított eljárásban állította bíróság elé.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a férfit a váddal egyezően, gyűlésen elkövetett garázdaság miatt bűnösnek mondta ki. A bíróság megszüntette a férfival szemben közveszéllyel fenyegetés miatt korábban kiszabott próbára bocsátást és emiatt is büntetést szabott ki, így a bíróság a két bűncselekmény miatt a vádlottat 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette.

Emellett a bíróság a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, egyúttal előírta, hogy politikai okból meghirdetett nyilvános rendezvényeket, gyűléseket nem látogathat, valamint agressziót helyettesítő foglalkozáson kell részt vennie. Az ítélet jogerős.

(MTI)

Nyitókép: FERENC ISZA / AFP