Kormányzati Tájékoztatási Központ: a Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra

2022-02-24 18:26:00
A kormány hírlevélben osztotta meg az ukrán helyzettel kapcsolatos álláspontját.

Valószínűleg ezekben a percekben sokan megkapják a Kormányzati Tájékoztatási Központ levelét, amelyet alább teljesen terjedelemben közlünk:

„Tisztelt Honfitársunk!

Magyarország közvetlen szomszédságában sajnos a legrosszabb forgatókönyv következett be: egy háború, amelyet még a legnagyobb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudtak megakadályozni. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a magyar emberek biztonságát garantáljuk. Aggódunk Ukrajnáért, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett, de a háború nem megoldás. Alapvető érdekünk, hogy Magyarország kimaradjon a háborús konfliktusból.

Éppen ezért felelőtlennek tartjuk és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére. Nem fogunk támogatni olyan javaslatokat sem, amelyek hazánk gázellátását és a rezsicsökkentést veszélyeztetik.

Magyarország az EU és a NATO tagjaként támogatja a béke helyreállítására irányuló közös erőfeszítéseket. A Magyar Honvédség felkészült a határvédelmi és humanitárius feladatokra, nagykövetségünk minden segítséget megad az Ukrajnában tartózkodó magyaroknak.”

Nyitóképen: Honvédségi BTR80 csapatszállító harcjármű. Fotó: MTI/Vasvári Tamás