Elképesztően felületesek a baloldali kultúrpolitikusok

2022-02-23 14:40:00

Bús Balázs
Index
Nekünk még véletlenül sem a nyugati ízlésvilágnak kell megfelelnünk, a magyar nemzeti kultúra nem abból áll, az legfeljebb egy skanzen lenne.

„Kultúrpolitikusként mi a véleménye a jelenlegi magyar politikai kultúráról, különös tekintettel a választási időszakra?

Választási időszakban sokkal kiélezettebbek a viták, a helyzetek. A politikai vitakultúra persze már jó ideje mélyrepülésben van. Jó lenne indulatok nélkül, józan érvekkel megvitatni azokat a kérdéseket, amelyekben nem értünk egyet. Azt látom, hogy az emberek többségének is nagy igénye lenne erre. Jómagam soha nem utasítottam el, hogy meghallgassuk egymást, nem véletlen, hogy 2019-ig óbudai modellről is beszéltek, hisz addig egy békés, normális együttműködés jellemezte a kerületet.

A korábban említett interjúban Inkei Péter beszélt tabula rasáról, és szóba került az NKA működése is. Ez hogyan érinti önt mint a szervezet alelnökét?

Ha jól emlékszem, ebben a beszélgetésben az is elhangzott Inkei úr részéről, hogy szerinte az működik a magyar kulturális életben, ami nyugatról is látható. Én viszont úgy gondolom, hogy nekünk még véletlenül sem a nyugati ízlésvilágnak kell megfelelnünk, a magyar nemzeti kultúra nem abból áll, az legfeljebb egy skanzen lenne.

Az ellenzéki kultúrpolitikus arról is szót ejtett, hogy az NKA kuratóriumaiban, bizottságaiban miniszter által kinevezett tagok is ülnek, tehát az új tárcavezető ezeket leváltva változtathat a jelenlegi működésen választási győzelmük esetén.

Vicces, hisz a jogszabály szerint minden tagot a miniszter nevez ki. De egyharmadát szakmai szervezetek jelölik, egyharmadát a Magyar Művészeti Akadémia és egyharmadát a miniszter. Amit Inkei ezzel mond, azzal felrúgna egy lassan 30 éves konszenzust. A Nemzeti Kulturális Alap 1993-óta – változó kormányzatokon átívelve – konszenzusos alapokon működik. Mindig voltak miniszteri delegáltak, akiket a szakmai jelöltek közül választottak a kollégiumokba. Inkei úr pedig arról beszélt, hogy győzelmük esetén felrúgnak minden eddigi konszenzust.

Inkei Péter azt is leszögezte, hogy nem akar revansot.

Egyszerre utasítja el a revansot és csinálna tabula rasát. Ez a kettő nem fér el egy állításban.

Én például igen nagy értéknek tartom az NKA-t, értékes a folyamatossága is. Inkei Péternek felületes az ismerete az NKA működéséről, egészen elképesztő a baloldali kultúrpolitikusok ismerethiánya, felületessége. A Nemzeti Kulturális Alapot tovább kell erősíteni, pluszforrásokat kell bevonni a működésébe, amit tavaly már elindítottunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.