Mit tett a Szex és New York a nőkkel és a férfiakkal?

2022-02-18 09:55:25

Írta: Veszprémy László Bernát
Hogyan befolyásolta a nők és a férfiak kapcsolatait a Szex és New York, és milyen tanulságokat lehet leszűrni a sorozat után két évtizeddel? Az MCC Budapest Lectures újabb beszélgetésén jártunk!

Milyen értékeket tanít a Szex és New York sorozat? Ezt a kérdést vizsgálták az MCC Budapest Summit egyik utolsó rendezvényén, ahol Hélène de Lauzun francia történész, a The European Conservative munkatársa, Frank Füredi, szociológus, a Kenti Egyetem emeritus egyetemi tanára, Vajk Miklos Lukacs, az MCC vendégoktatója, a Universidad de San Martín de Porres kutatóprofesszora és Heather Mac Donald, New York Times bestseller író, a Manhattan Institute munkatársa beszélgetett Őry Mariannal, a Magyar Hírlap rovatvezetőjével, az est moderátorával.

A sorozat 1998 és 2004 között komoly hatást gyakorolt a popkultúrára,

nők teljes nemzedéke követte azt. A kérdés: pusztította-e a hagyományos értékeket a sorozat, vagy valami olyasmit tükrözött, ami amúgy is megvolt? De Lauzun szerint a sorozat durva nyelvezetet vezetett be, Lukacs szerint pedig lefektette a ma látott „női felszabadítás” és LGBT nézetek alapját. 

Mac Donald úgy véli, hogy a sorozat elterjesztette a hazugságot, hogy nincsen különbség a férfi és a női libidó között. A sorozat úgy csinált, mintha mind a két fél ugyanannyira keresné az érzelemmentes szexet, és ugyanúgy tud közösülni érzelmek nélkül. Ellentmondásos, hogy a feministák a férfiak majmolásával akarják felszabadítani magukat. Biológiailag a nők bizonyos hormonokat termelnek közösülés során, melyeket a férfiak nem. A férfiak el tudnak sétálni az aktus után, a nők sokszor kapcsolatot keresnek. A sorozatban a nők lazán próbálnak hozzáállni a szexhez, és ez elterjedt ma az egyetemi kampuszokon is. A nők csalódnak a „kötetlen szex” után, majd érzelmeiket úgy értelmezik, hogy megerőszakolták őket, és ezt egy komplett bürokrácia szolgálja ki, ami elítéli a férfiakat. A nőket arra biztatják, menjenek bele felületes szexuális kalandokba, majd ha rosszul érzik magukat, jelentsék fel a férfiakat. 

Füredi szerint nem szabad beleesni abba a hibába, hogy a művészetre politikai állásfoglalásként tekintünk, és betiltjuk – a woke eszme is ezt csinálja. A Szex és New York egy vicces és színvonalas sorozat, és nem lehet felelőssé tenni a mai társadalom minden bajáért, még akkor sem, ha egyesekre hatással volt. A sorozat üzenete egyszerű: minden a szex, minden szexualizált. A szex egyfajta belső parancs a sorozatban, egy lencse, amin keresztül nézik a világot és élik az életet. Ez egyértelműen romboló. Ha a szex minden, akkor nem ismerjük a társadalom értékeit. A sorozat azt propagálja, hogy az identitásod alapja a szex, ez alapján vagy valaki, e nélkül az élményeid értelmetlenek – fejtegette Füredi. Ez nagyon ingatag definíciója az embernek, és sosem lehet így boldog az ember, hiszen a szex nem is tölti be szerepét.

Az új részek pedig annyira woke alkotások, hogy még a woke kritikusok is leszólták.

Őry felvetette, hogy a Szex és New York írója mára már bánja, hogy nem vállalt gyerekeket. De Lauzun örül, hogy az író ezt felismerte, de végső soron úgy járt, mint saját karakterei, akik folyton csak szexeltek és nem építettek semmit. Ha valaki tényleg úgy próbál élni, mint a sorozatban, akkor súlyos károkat szenvedhet az élete. Lukacs szerint figyelembe kell venni a biológiai tényeket. A férfiak kevésbé kötődnek a nőkhöz szex után, ez egy biológiai dolog. Mivel a szex könnyen fogyasztható termékké vált, tehát a felszabadítás nevében a nők eszközökké válnak. A nőknek ketyeg a biológiai órája, és ezt a sorozat elhallgatja, hiszen azt mondja, hogy örökké élhetsz a szenvedélyeknek. 

Mac Donald kijelentette, hogy ha nem tudná jobban, akkor azt hinné, hogy a szexuális forradalmat a férfiak találnák ki, hiszen végtelen olcsó szexhez jutottak hozzá. Régen az erkölcsösség norma volt a nők részéről, még ha sokan át is hágták. Az erkölcsösség megóvta a nőket és hatalmat adott nekik, hiszen a férfiaknak el kellett őket venniük, ha szexet akartak. Persze voltak férfiak, akik megpróbálták belebeszélni a nőket a házasság előtti szexbe, de ez mára megfordult: ma már a házasság előtti szex a normális, és az a ritka, ha valaki kibeszéli magát ebből.

Füredi hozzátette, hogy nem is baj, hogy Carrie Bradshaw karaktere nem vállalt gyereket, mert borzasztó ember, a naplója csakis önmagáról szól.

A sorozatban végső soron az összes nő szörnyen boldogtalan, folyton egymást vigasztalják. Ha az ember objektíven nézi,

akkor a sorozat elkeseredett nőkről szól, akik keresik az élet értelmét, de nem találják.

– a mai woke Szex és New York és a Sex Education sorozatok pedig az ötvenes évek sztálinista propagandájára emlékeztetnek.