Gyarmati arany a fejlesztés terhe mellett – kéretlen válasz Inkei Péternek

2022-02-17 15:02:00

Ókovács Szilveszter
Origo
A Metropolitan tőszomszédságában játsszuk a Bánk bánt. Nem látszunk? Placido Domingo lemezeket vesz fel az Eiffelben és jön megnyitni az Operaházat. Biztos, hogy nem látszunk????

„A többiek sikereinek örülve csak pár kiegészítő mondat, és ugyanaz a kérdés a lesajnálás után:

A világ legnagyobb operadívája az OPERA Zenekarával lép fel többször, a legnagyobb koncerten, a berlini Waldbühnén is. Nem látszunk?

A Metropolitan tőszomszédságában játsszuk a Bánk bánt. Nem látszunk?

Solymosi Tamás balettigazgató kidugja a kisujját, és legutóbb már csaknem ezren pályáztak a világ három kontinenséről bekerülni a Magyar Nemzeti Balettbe. Nem látszunk?

Az OPERA Énekkarát a világ legjobb operakórusának választják Londonban. Nem látszunk?

Marton Éva énekversenyére ömlenek a külföldi fiatalok, köszönteni meg a legnagyobb mai tenor érkezett. Nem látszunk?

Eötvös Péter, a világ ma legtöbbet játszott kortárs operaszerzője megírja első magyar nyelvű színpadi művét – nekünk. Nem látszunk?

Menzel, Holten, Purcarete, Michieletto, Hilbrich, Barkatov rendezései mentek, Kylian, van Manen, Eyal, Forsythe, Malandain, MacMillan, Ekmann, Lightfoot és mások koreográfiái, gyakran személyes jelenléttel. Nem látszunk?

Placido Domingo lemezeket vesz fel az Eiffelben és jön megnyitni az Operaházat. Biztos, hogy nem látszunk????

Nem azért, mert ki akarjuk szolgálni a világízlést, hanem mert Jókaitól Bartókig mindenki a világhoz mérte magát – nem versengésszerűen, hanem mert a világ kultúrájába akartak belenőni. Azok a kiállítások, amelyeket Baánék összeraknak, és a Müpa programja is olyan, amilyen Koppenhágában vagy Barcelonában is lehetne.

Szeretném jelezni, hogy az elmúlt 11 esztendőben, bizony, az Opera keresztül-kasul járta a világot (hogy csak a messzi úti célokat említsük: Izrael, Oroszország, Japán, USA, Kína, India, Dél-Korea, Katar, Kuvait, Omán, Jordánia), a V4-államokról és a kis Magyarországot övező valamennyi országról ne is beszéljünk, hisz tematikus túrákon járjuk körbe a magyarságot. Elvittük a Bánk bánt is a New York-i Lincoln Centerbe – de a Kékszakállút és Vajda János Marióját is! –, azután Beregszászra, Daeguba, és most ősszel Mumbaiba is megyünk vele, előtte még Bukarestbe. (De úti cél volt Olaszország, Észtország, Belgium és Németország, Ausztria is.) Soha nem utaztunk ennyit és ilyen távokra. És írt rólunk a New York Times meg a fél világsajtó, több kiló – nem x-es! – külföldi sajtónk van, és nemcsak az antirasszista Porgy és Bessről, hova szabad küldenem?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.