Manfred Weber szerint Orbán nagyon megváltozott

2022-02-15 13:55:00
A néppárti politikus 2018-as választások előtt még kiállt a magyar kormányfő mellett.

Az Európai Néppárt frakcióvezetője megkerülte a választ arra a kérdésre, támogat-e valakit a magyarországi választási kampányban, írja az Euronews. Azt viszont megjegyezte, írják, hogy Orbán Viktor nagyon megváltozott szerinte az elmúlt négy évben. A 2018-as kampányban Manfred Weber még nyíltan kiállt Orbán Viktor mellett.

„Nincs álláspontunk a magyar választásokat illetően, az Európai Néppárt számára nem ez a legfontosabb dosszié”

– mondta az Euronews kérdésére Manfred Weber néppárti frakcióvezető Strasbourgban. A német politikust a portál riportere emlékeztette arra, hogy 2018-ban még teljes mellszélességben Orbán Viktor mellé állt a magyarországi kampányban. Akkor a csatornánknak a frakcióvezető azt mondta, Magyarország jó gazdasági eredményeket ért el Orbán vezetése alatt és segített a balkáni migrációs útvonal lezárásában is, ezért reméli, hogy Orbán Viktor győzni fog az akkori választáson.

Most azonban Weber emlékeztetett arra, írják, hogy az Európai Néppártból tavaly kilépett a Fidesz és Orbán Viktor is megváltozott. „Én azt látom, hogy a négy évvel ezelőttihez képest Orbán Viktor nagyon sok mindenben megváltoztatta a pozicióját, nagyon sok mindenben alapvetően más lett a véleménye.” Weber példaként azt hozta fel, hogy mostanában Orbán Viktor megkérdőjelezi az Európai Parlament szerepét az uniós demokráciában a döntéshozatalban. „Ez

ellentétes az európai integrációval és a demokratikus Európa gondolatával.

Ez megváltozott, Orbán Viktor álláspontja megváltozott” – mondta Weber a sajtótájékoztatón. A néppárti politikus semlegesnek mondható nyilatkozata a magyar kampány ügyében némileg eltér a tavaly év végi néppárti megnyilvánulásokról. Decemberben Donald Tusk, a Néppárt elnöke lényegében kiállt Márki-Zay Péter mellett és azt is mondta, a jövőben örömmel látná az ellenzéki jelölt mozgalmát az Európai Néppártban.

Fotó: MTI