Závecz: vezet a Fidesz a baloldal előtt

2022-02-14 16:46:00
Február elején a választókorú népesség 38 százaléka a Fidesz–KDNP listáját támogatja, a baloldalét 36 százalék.

Három százalékpontos a Fidesz–KDNP előnye a baloldali listával szemben. A Závecz Research friss közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok 49, a baloldal 46%-on áll, ami fordulatot jelent, hiszen a pártlisták versenyében 1-2 százalékponttal tavaly az ellenzék vezetett.

Február elején a választókorú népesség 38 százaléka támogatta a Fidesz–KDNP listáját, 36 százaléka a baloldalét, 3 százaléka a Mi Hazánkét, 2 százaléka a Kétfarkú Kutyapártét. Jelenleg a pártlistát nem választók aránya 20 százalék.

A részvételüket biztosra ígérő és a listák közül választók körében a Fidesz–KDNP 49, a baloldal 46, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll.

A pártok rangsorát a Fidesz vezeti (38%). Az ellenzéki erősorrend így áll:

  • Demokratikus Koalíció 12%,
  • Jobbik 8%,
  • MSZP 5%,
  • Momentum 4/%,
  • Mi Hazánk 3%,
  • Párbeszéd, LMP, Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos.

A kampányban a pártoknak fontos a mozgósítás, a Závecz szerint  Fidesz–KDNP és a baloldal táborán belül is lényegében azonos, 57-58 százalékos az aktív szavazók aránya. A 3,1 millió kormánypárti szimpatizánsból 1,8 millió fő teljesen biztos abban, hogy szavazni fog, 1,2 millióan valószínűsítik ezt és nagyjából 100 ezren passzívak. Az ellenzéki lista 2,9 millió hívéből 1,7 millióan biztos résztvevőnek mondják magukat, 1 millióan valószínűnek tartják, hogy elmennek voksolni, 100 ezren viszont nem tartják ezt valószínűnek.

Jelenleg a választókorú népesség 6 százaléka (nagyjából 500 ezer fő) tekinthető aktív bizonytalannak: tervezik a részvételt, de még nem tudják, hogy kire adják a voksukat. E csoport egytizede azt szeretné, ha Fidesz folytatná a kormányzást, kéttizede viszont változást látna szívesebben – állapítja meg a felmérés.

Mindkét tábor bízik abban, hogy nyerni fog, de a Fidesz–KDNP hívei optimistábbak: a kormánypártiak 98, az ellenzéki támogatók 92 százaléka feltételezi, hogy győztesek lesznek. Az aktív bizonytalanok körében is valamivel többen feltételezik a kormánypárt győzelmét, mint az ellenzékét (42, illetve 35%).

Az adatfelvétel ideje: 2022. február 2-10. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együtt az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorút megkérdeznek.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher