Washington kitilthatná az LMBTQ-ideológiával egyet nem értőket Amerikából

2022-02-11 19:00:00
Nem engednék be Amerikába az LMBTQ-emberek jogait megsértő külföldieket egy alsóház által elfogadott törvényjavaslat szerint, amit sokféleképp lehet értelmezni.

Elfogadta a washingtoni törvényhozás alsóháza azt a Global Respect Act nevű törvényjavaslatot, ami lehetővé tenné a vízum és a belépés megtagadását azoktól, akik valamilyen LMBTQ-ellenes cselekményben érintettek, vagy bűnrészesek az LMBTQ-emberek emberi jogainak megsértésében – írja a The Hill.

A homoszexuális David Cicilline demokrata képviselő által benyújtott törvényjavaslatot  227-206 arányban fogadta el a képviselőház, és még el kell fogadnia a szenátusnak is, hogy életbe lépjen.

Megszavazta a javaslatot hat republikánus képviselő is.

Az érintettek neveit egy rendszeresen frissített adatbázisban tartanák nyilván, és a külügyminisztériumban legalább egy alkalmazottnak ennek figyelésével kellene foglalkoznia. 

A demokraták, főleg vezetőjük, Nancy Pelosi szerint mindez az LMBTQ-emberek egyenlőségét és méltóságát szolgálja, és elsődleges célja a tevőleges bűncselekményt elkövetők kizárása lehet. 

Ugyanakkor Claudia Tenney republikánus képviselő nyugtalanító kérdéseket tett fel az alsóháznak: vajon

a pápát sem engedik be az országba, ha ellenzi a melegházasságot?

Ha a szülők ellenzik gyermekük nemváltó operációját, az vajon kegyetlenségnek számít-e majd? Mi van a vallásszabadsággal? Hozzátette: a „bűnrészesség” („complicit”), valamint a „kegyetlen és megalázó” megfogalmazás túlságosan tág, azaz sokféle módon érthető, így a törvény a pusztán a szólásszabadság adta jogukkal élve kritikát megfogalmazók ellen is felhasználható.  

A Joe Biden-féle Fehér Ház múlt héten jelezte, hogy támogatja a törvényjavaslatot.

 

Nyitókép: Felvonuló a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok tüntetők Pristinában 2019. október 10-én. (MTI/EPA/Valdrin Xhemaj)