Vásárhelyi Mária a FreeSZFE-n tart előadást a CEU épületében

2022-02-09 13:23:00
Előadásának címe: Száműzetésünk története.

A szociológus családja történetéről fog mesélni február 18-án.

„Bár ilyenre még soha nem vállalkoztam, de én a saját történetem szeretném elmesélni arról, ami velem és a családommal történt 1956-ban, a forradalom leverése után.

Ez a Kádár-korszak legszennyesebb időszaka, a megtorlások ideje volt, ebbe illeszkedik a mi történetünk is, amiről azonban még a kortársaim közül is nagyon kevesen tudnak, a ma felnövő generációk tagjai pedig talán soha nem hallottak.

1956. november 4-én a Nagy Imre kormány tagjait és néhány, a miniszterelnök mellett dolgozó politikust és családjaikat behívták a Jugoszláv Nagykövetségre, ahonnan – szovjet segítséggel – Romániába deportáltak bennünket. Vagyis a hivatalban lévő kormány tagjait egyszerűen elrabolták, ami példátlan esemény volt a történelemben. Ezt követően két évig tartottak fogságban bennünket, a külvilágtól elzártan, közben a férfiakat letartóztatták és bíróság elé állították. Volt akit halálra-, másokat hosszú börtönbüntetésre ítéltek.

Ennek a két évnek a történetét szeretném elmesélni, és azoknak a nőknek – anyáinknak – a bátorságát szeretném érzékeltetni, akik ebben a végtelenül kiszolgáltatott, kilátástalan helyzetben is erőt adtak egymásnak, és minden pillanatban azon dolgoztak, hogy mi gyerekek lelkileg épségben éljük túl ezeket az éveket” – áll az esemény leírásában.

Az előadásra az úgynevezett Free Egyetem – Nyilvános FreeSZFE egyetemi előadások a CEU-n rendezvénysorozat keretein belül kerül sor.

Ezen a linken lehet jelentkezni.

Nyitókép: Facebook