Leállították a Janssen covid-vakcina gyártását

2022-02-09 07:48:00
A hollandiai üzemben folyó gyártás átmeneti felfüggesztése tavaly történt meg csendben.

Johnson and Johnson leállította az egydózisú koronavírus-vakcinája gyártását a hollandiai Leidenben található üzemében – számolt be a New York Times cikkére hivatkozva a Portfolio.

A lap azt írja: a hollandiai üzemben folyó gyártás átmeneti felfüggesztése tavaly történt meg csendben, és mivel a gyógyszercég vakcinájának ez az egyetlen gyártótelephelye, ezért néhány megrendelőt váratlanul ért az információ. A gyártó az oltóanyag előállítása helyett egy olyan kísérleti szakaszban lévő és

potenciálisan jövedelmezőbb készítmény előállítására használja a helyszínt, amely megvédheti a betegeket egy, a Covid-fertőzéssel nem rokon légúti vírus ellen.

A hírek szerint a vakcinák gyártása folytatódni fog a későbbiekben ebben az üzemben, egyelőre azonban az újraindítás dátuma nem ismert. A NYT cikke arra is emlékeztet, hogy a J&J gyártó vakcinája a Janssen nevet kapta, mert a cég Janssen Biotech leányvállalata állította elő.

A Janssen oltóanyaga népszerű volt a szegényebb országokban, mivel csak egy adagot kellett beadni és könnyebb volt szállítani. A Johnson and Johnson nem volt elérhető az értesülés kommentálására. Magyarországra egyébként 3,939 millió adag Janssen-vakcina érkezett eddig (összehasonlításul: a Pfizerből 11,2 millió darab) és a január 21-i állapot szerint ebből 317 ezret adtak be idehaza. Volt olyan ország, ahol tavaly év végén felfüggesztették ennek a vakcinának a beadását, mivel egy halálesetet hoztak vele összefüggésbe.

Nyitókép: Kamil Krzaczynski / AFP