A lengyel sajtó is arról ír, hogyan feketítik be Soros György aktivistái Magyarországot és Lengyelországot

2022-02-08 16:35:00
Andrej Nosko, aki korábban a Soros-féle Open Society Foundation egyik igazgatója volt, korábban beszélt arról, hogy Magyarország és Lengyelország ellen igaztalan, elfogult kampány zajlik.

Február negyedikén a lengyel állami hírcsatorna, a TVP Info és a Wpolityce.pl lengyel konzervatív portál is közölte azt a cikket, melyben Andrej Nosko arról beszél, hogyan uszítanak Magyarország és Lengyelország ellen Soros György aktivistái.

A Magyar Nemzet birtokába került videófelvételen Nosko azt mondja, hogy a nemzetközi tudósítások torzítanak Magyarországról és Lengyelországról. 

Úgy gondolom, hogy Magyarország és Lengyelország ügyeit összekapcsolni önmagában sem túl becsületes dolog.

A két országnak – ahogy a térség többi államának – megvannak a saját problémái, de ezek mind különbözőek. Ha például Lengyelországot és Magyarországot vesszük, akkor teljesen eltérő vezetői stílust, gazdasági struktúrát láthatunk, és más a kormányzatnak a civil társadalommal fenntartott viszonya is” – fogalmazott.

Fotó: Facebook.com/Andrej Nosko

Felbérelt újságírók

„Több alkalommal magam is felbéreltem egy-egy újságírót, hogy népszerűsítse az ösztöndíjas think-tankek anyagait. Tehát nem volt túl kiegyenlített a játszma” – ismertette a kialakult körülményeket Andrej Nosko, aki úgy gondolja, a nyelv miatt is viszonylag könnyű félreértelmezni a magyarországi történéseket.

„Tudja, nem sok külföldi újságíró beszéli a magyart, így például az átlagemberekkel sem tudnak szóba elegyedni, de a helyi híreket sem tudják elolvasni. Ezt saját tapasztalataim alapján mondom, mivel ismertem több korábbi tudósítót, akik sem beszélni, sem olvasni nem tudtak magyarul. Ezért a többségük másodlagos forrásokra tud csak támaszkodni. Ezek a másodlagos források pedig ugyancsak erősen torzítanak, egyebek mellett a magyar kormány legitimitásával kapcsolatban” – tette hozzá az OSF korábbi igazgatója.

Andrej Nosko
A CEU-n politikatudományból doktorált férfi 2018-ig az Open Society Foundations (OSF), vagyis a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatójaként, majd első számú divízióvezetőjeként tevékenykedett. Ebben a tisztségében az Open Society Initiative európai részlegénél a think tankeknek megítélt ösztöndíjak harmadának az elosztását felügyelte. Tíz fő tartozott a közvetlen irányítása alá és évi 10 millió dolláros költségvetés felett diszponált. Nosko jelenleg a PILnet európai igazgatója Budapesten.

Nyitókép: Olivier Hoslet / EPA / Pool / Anadolu Agency / AFP