Az Iszlám Állam köszöni, jól van

2022-02-02 12:29:00

Szalai Máté
Tragikus emlékeztető Szíriából: miközben a nemzetközi közvéleményt az ukrajnai válság köti le, a Közel-Keletről aggasztó hírek érkeznek.

Szíriában az Iszlám Államhoz tartozó dzsihádisták megkíséreltek elfoglalni egy börtönt Haszaka városban, amelyet a kurd támogatású kormányzat felügyelt. A majdnem egy hétig tartó konfliktus során a börtön négyezer lakóját az Iszlám Állam háromszáz katonája próbálta kiszabadítani, és végül a helyi milíciáknak nyugati légi segítséget kellett kérniük az épület visszaszerzéséhez.

A börtönben és környékén zajló csata több aggasztó jelenségre is felhívja a figyelmet. Egyrészt az Iszlám Állam él és virul – ugyan nem területbirtokló „államként”, hanem potens terrorszervezetként. A csoport iraki és szíriai visszaszorulása ellenére úgy tűnik, a mélyponton már túl van. A „kalifátus” bukása, vagyis 2019 márciusa óta a haszakai válság volt az Iszlám Állam legnagyobb és legprofibb akciója, amelyhez több száz harcos koordinált és rejtett tevékenységére volt szükség.

Még ijesztőbb a kép, ha számításba vesszük, hogy az akció szervezése során az Iszlám Állam igazából lebukott. Tavaly ősszel az északkelet-szíriai hatóságok leleplezték a terrorista hálózat sejtjeinek működését, elkobozva több száz fegyvert és több ezer töltényt. A börtön megtámadását mégsem sikerült megakadályozni – a rajtaütés csak eltolta az akciót két hónappal, amely során az Iszlám Államnak sikerült pótolnia az elvesztett készleteket. A legyengült terrorszervezet tehát egy pillanatra lankadó figyelmet is ki tudott használni, hogy végrehajtsa tervét.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés