Német magazin: Novák Katalin a megkeseredett, jobboldali populista személy pontos ellentéte

2022-01-29 10:31:00
A miniszter lehet az első nő az elnöki székben Magyarországon, írják.

Novák Katalin lehet az első nő az elnöki székben Magyarországon, az országgyűlési képviselők általi közelgő megválasztása biztosra vehető – írta portréjában a német Cicero magazin, amelyet Novák Katalin a közösségi oldalán is megosztott szombaton. A lap azt írta: Novák Katalin pontos ellentéte annak, amit egy megkeseredett, jobboldali populista személyről el lehet képzelni, 44 éves, barátságos, megközelíthető, sokszor nevet és sok helyen járt már a világban. „Ennek ellenére

politikai ellenfelei szó szerint tajtékzottak,

amikor Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nem sokkal karácsony előtt őt jelölte a köztársasági elnöki tisztségre” – fogalmaztak a magazinban, utalva arra, hogy az ellenzéki összefogás jelöltje, Márki-Zay Péter a jelenleg hivatalban lévő Áder Jánosnál is „kevésbé alkalmasnak” minősítette Novák Katalint arra, hogy ellensúlyt képezzen a kormányfővel szemben.   

Honfitársai körében különösen népszerű

Azt írták, Novák jelölése a Fidesz részéről, annak a felismerése, hogy a jellemzően konzervatív Magyarországon is elérkezett az ideje egy női államelnöknek. Hozzátették: Németországhoz hasonlóan Magyarország államfőjének is az a feladata, hogy kifejezze a nemzet egységét a napi politikai ügyek apró-cseprő részletei fölé emelkedve, és Novák többször is kijelentette, hogy ezt a szerepet kívánja betölteni. A lap ismertette azt is, hogy

Novák Katalin a Francia Becsületrend lovagja,

aki politikai karrierjét a magyar külügyminisztériumban kezdte, honfitársai körében saját pártja határain túlmutatva is meglehetősen népszerű. A magazin szerint ez azon intézkedéseinek köszönhető, amelyeket egészen a közelmúltig családügyi miniszterként kezdeményezett azért, hogy különösen a fiatal párok számára lehetővé tegye a gyermekvállalást.    

A cikk ezen intézkedések között említi a babakötvényt, az adókedvezményeket, a bölcsődei bővítéseket, a lakásvásárláshoz nyújtott pénzügyi támogatást, megjegyezve, „aligha van még egy olyan ország, amely annyi állami támogatást nyújt, mint Magyarország, hogy a családok következetes támogatásával ellensúlyozza a folyamatos népességfogyást”. Hozzátették: ezt a demográfiai változás elleni stratégiát röviden így is nevezhetnénk:

migráció helyett gyermekek”.

Bár a megcélzott 2,1-es teljes termékenységi arányszámtól még messze van Magyarország, úgy tűnik, a trendforduló már bekövetkezett – írták. „Bár eredetileg a háborgó nacionalistaként elhíresült Kövér Lászlót szánták a leendő államfő szerepére, ő állítólag visszautasította a pozíciót” – fogalmazott a magazin.    

Hozzátették: a mostani jelöltre nem vet árnyékot az utójelölés, csak mosolyog; „az, hogy a nemzetközi porondon jobban fogadják, mint a provokatív Kövért, magától értetődő”. A lap ismertette azt is: Novák Katalin diplomáciai tapasztalattal rendelkezik, Párizsban tanult,

a francia, angol és spanyol mellett folyékonyan beszél németül is.

A portréban arról is írnak, hogy magyar államfőként Nováknak nem lesz nagy végrehajtói hatalma, legfontosabb jogköre a jogalkotási kezdeményezés és a parlament feloszlatásának joga lesz. Az azonban biztosnak tekinthető, hogy így vagy úgy, de államfőként is folytatni fogja családpolitikai programját – írták.

(MTI)

Fotó: Földházi Árpád