Európai szintű oktatási intézménnyé alakítják a csepeli gimnáziumot

2022-01-29 07:53:00
Letették a Jedlik Ányos Gimnázium új épületszárnyának alapkövét.

Letették a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) új épületszárnyának alapkövét pénteken. A JÁG felújítása a kormány 20 milliárd forintos támogatása nyomán várhatóan 2023 októberére fejeződik be. Az alapkőletétel előtt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt: az egész ország számára példamutató, ami az utóbbi években Csepelen történt. A közösség ereje, összetartása, együttdolgozása és a megfelelő vezetés lehetőséget teremt minden közösségnek, hogy előremozduljon azon az úton, amin előre lehet lépni, amin előre lehet menni és nem hátra – fogalmazott. Mint mondta, az intézmény története 1945-re nyúlik vissza, amikor a csepeli honatyák az iskola alapításáról döntöttek, „ami a jövőnek épült és a reményt hordozta”, és amit a zseniális feltalálóról, bencés szerzetesről neveztek el. Hozzátette: a család mellett az iskola nyújtja a felnövekvő új generációk számára az ismereteket, megismerteti őket az értékekkel, amit 33 magyar generáció halmozott fel a Kárpát-medencében, és ami ötvöződött az európai kulturális értékekkel.  

„Tanulni kell abból, ami 2010-ig történt”

Kiemelte: olyan iskolában gondolkodnak, „ami embert nevel”, olyan embereket képez ki, akik meg tudják állni a helyüket a legmodernebb kor követelményei között is, és alkotásaikkal hozzá tudnak tenni az eddigi generációk munkájához. Azt kívánta, a felújítás után a tanulók, tanárok vigyék tovább az ismereteket, tradíciókat és gyarapítsák a magyar kultúrkincseket. Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kiemelte: a kormány számára kiemelten fontosak a fiatalok, ezért döntöttek úgy, megújítják Közép-Európa hajdan egyik legmodernebb iskolaépületét, ráadásul egy új iskolaépülettel a nemzeti vagyon is gyarapodik. Hozzátette: a 2010 előtti kormány elherdálta az állami vagyon nagy részét, eladták a jól működő állami cégeket, kiárusították az országot és ennek nyomán egymillió munkahely szűnt meg. Mint mondta, 2010 után a kormány új alapokra helyezte a vagyonpolitikát, és a köz javát szolgálva, annak hosszú távú megőrzésére, gyarapítására összpontosít.    

Tanulni kell abból, ami 2010-ig történt, hogy

mennyi erőfeszítés kellett a hibák kijavításhoz, és ha már sikerült, nem fordulhatunk vissza oda, ahol megint csak a bajok várnának ránk

– jegyezte meg. Elmondta: a gimnázium fejlesztésének célja, hogy európai szintű oktatási intézmény és kulturális központ jöjjön létre, ami méltó Jedlik Ányos példamutató életéhez, és ami a fiatalokat és Magyarországot is sikerre viszi. Az iskola 4800 négyzetméteres új épületrésszel bővül, amiben

11 új szaktanterem egészít ki a főépületben felújított 34 tantermet, emellett 160 fős színházterem, valamint sportcsarnok épül, továbbá új könyvtár és kápolna is.     

Az iskola teljes körű felújítása, korszerűsítése és bővítése részeként egy új épületszárnyat is kialakítanak, ahol a sportcsarnok és a közösségi tér lesz. Már elbontották a régi tornacsarnokot, itt fog ugyanis megépülni az új épületszárny, ennek alapkövét tették le pénteken. Az alapkőbe kerülő időkapszulába az aktuális magyar forint forgalmi érmesort, a Magyar Nemzet pénteki számát, a JÁG 70. és 75. évfordulójára készített évkönyveit, a tantestületről készült fotót, továbbá jedlikes nyakkendőt és sálat, az alapítás dokumentumait és egyéb, az iskolához kötődő emlékeket, továbbá a csarnok tervdokumentációját helyezték el.

(MTI)

Kép forrása: jedlik.hu