Márki-Zay reagált a milliós londoni bérleti díjra

2022-01-28 11:53:00
„Nehéz hat pártot összetartani, ráadásul kívülről, civilként érkezem” – mondta Márki-Zay a Klubrádióban. Hozzátette: továbbra is az egyéni képviselőkre történő szavazásra buzdítja a londoni magyarokat.

250 ember hallgatta Márki-Zayt szerda este Londonban – erről maga a miniszterelnök-jelölt beszélt Bolgár György Klubrádión futó műsorában.

Az adás a bő egymillió forintos bérleti díjra irányuló kérdéssel kezdődött. Márki-Zay azzal kezdte, hogy nem ő szervezte az utat, de akik ezeket az ügyeket intézték, úgy gondolták, hogy „ha az ottani magyarságot meghívják a reményeink szerint leendő miniszterelnökükkel történő találkozásra, akkor arra nem egy kocsmában kell sor kerüljön”.

Márki-Zay kérdésre megerősítette, amiről már tegnap is szóltak a hírek: szerinte az angliai magyarok dönthetik el a választást, ezért azt reméli, hogy azok a külföldön élő magyarok, akik kijelentkeztek a lakcímükről, most visszajelentkeznek,

mert a választás nem listán dől el, hanem az egyéni kerületekben.

Nehéz hat pártot összetartani, ráadásul kívülről, civilként érkezem”  – folytatta Márki-Zay, aki elmondta: a magyarországi híradások nem volt teljesen pontosak, hiszen ő angolul – egy oxfordi professzorral történő eszmecseréje során – beszélt „nightmare-ről”, azaz arról, hogy rémálom lesz egy választási győzelem után összetartani a koalíciót, és bár a fordítás pontos,

de magyarul nem biztos, hogy így fejezte volna ki magát.

Bolgár György arra is rákérdezett, hogy nem lenne-e célszerűbb mostantól másfajta kampányt folytatnia Márki-Zaynak, melynek keretében kevesebbet, de megfontoltabban, kvázi „miniszterelnökként” nyilatkozna?

Márki-Zay egyből hárított – korábban is elmondta, hogy esze ágában sincs leállni a vasárnapi videókkal – és elmondta: nem szereti azt a magabiztosságot, hogy ő Magyarország miniszterelnöke lesz. „Orbán Viktor felépített egy olyan rendszert, hogy őt lehetetlen legyen leváltani. Olyan hihetetlen gonosz lejáratókampány és hazugságözön zúdul mindenkire, aki megpróbál kihívóként fellépni, hogy azt lehetetlen ellensúlyozni” – mondta Márki-Zay, aki keddhez hasonlóan arról panaszkodott, hogy egy hét eleji kocsmázása során az emberek az indiai szemműtéteket kérték rajta számon.

Az utolsó téma az volt, hogy a következő hónapokban külön, vagy együtt fog-e kampányolni a többi pártvezérrel. Márki-Zay elmondta, megkérte a pártok legnépszerűbb politikusait, hogy segítsenek a kampányban. Kiderült: Dobrev Klára máris igent mondott, amit Márki-Zay nagyon nagyra értékelt. A miniszterelnök-jelölt reméli, hogy Jakab Péter is igent mond, „mert szükség van rá”.