Az auschwitzi emlékhely igazgatója a közömbösség feletti lelkiismeret-vizsgálatra szólított fel

2022-01-27 19:16:00
A haláltábor felszabadításának 77. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki központi megemlékezés kiemelt vendégei a túlélők voltak.

A koronavírus-járvány miatt az auschwitzi emlékhelyen csak kis csoportnyi vendég volt jelen, a láger volt gyermekfoglyai mellett részt vett a megemlékezésen a Jean Castex miniszterelnök vezette francia kormányküldöttség is. Az eseményt online közvetítették az auschwitzi múzeum honlapján.    

Öt túlélő szólalt fel

Öt felszólaló túlélő közül ketten – Halina Birenbaum és Bogdan Bartnikowski – Varsóban születtek. Három, videófelvételen emlékező volt fogoly – Elisabeth Silberstein Bence, Judith Spielberg Mittelman és Edith Friedman Grosman – pedig az Auschwitzba elindított első transzportról beszélt. Az auschwitzi emlékhely igazgatója, Piotr Cywinski rövid beszéde végén egy perc csendet kért a megemlékezést követő emberektől, és

az Auschwitz tanulsága iránti közömbösség feletti lelkiismeret-vizsgálatra szólított fel.    

Online jelentkezett be Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke is, aki szintén kiemelte az Auschwitz emlékezete megőrzésének fontosságát, és bejelentette az emlékhely virtuális látogatását lehetővé tevő projekt megvalósítását. A megemlékezést a zsidó és a keresztény egyházi vezetők közös imája zárta. 

A náci Németország Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az Auschwitz I. koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. Az auschwitzi emlékmúzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumban fogva tartottak számát, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legkevesebb 1,1 millió volt. 

(MTI) 

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP