Doktrínák alkonya

2022-01-26 08:29:00

Böszörményi Nagy Gergely
A szüleinktől örökölt genetika sokkal meghatározóbb az életkilátásaink alakulásában, mint bármi más. Márpedig az egyéni képességekben akkora különbségek vannak, hogy az emberek egyenlősége tudományos nonszensz – állítja új könyvében egy baloldali meggyőződésű viselkedésgenetikus.

Komoly bajban lennének a progresszió posztmodern ideológusai – már ha zavarná őket a valóság. Nagyon úgy tűnik, hogy hitrendszerük két pillére, a vallás helyét elfoglalni hivatott tudomány és a totálisan értelmezett egyenlőségelv egyszerűen kizárják egymást. Erről szól egy vállaltan baloldali-liberális szerző, Kathryn Paige Harden viselkedésgenetikus új könyve. Szerzőnk az USA egyik legjobbjának számító Texasi Egyetem professzora, s nagyon is hisz az egyenlő esélyek megteremtésének fontosságában. Szerinte azonban ennek eléréséhez elkerülhetetlen, hogy elfogadjuk: az emberek biológiai szempontból egyenlőtlenek.

A genetika szerepe a társadalom­tudományban – elsősorban az eugenika sötét emlékezete okán – évtizedek óta tabutémának számít. Mértékadó tudományos körökben egészen napjainkig felvetni sem volt illendő, hogy két ember esélyeinek vagy teljesítményének különbözőségében a dns-ük is szerepet játszhat. Az egyenlőtlenségek egyetlen és kizárólagos oka a balos közmegegyezés szerint csakis a rendszer tökéletlensége, a társadalmi igazságtalanság, azaz a mindenkori politika lehet. A természettudomány újabb eredményei azonban – ahogyan arra Harden rávilágít – egyértelművé teszik e nézet tarthatatlanságát. Könyve két részre bontható: a témával kapcsolatos legfrissebb kutatások bemutatására és a szerző némiképp utópisztikus javaslataira azok politikai hasznosítására.

Kathryn Paige Harden: The Genetic Lottery. Why DNA Matters for Social Equality. Princeton University Press, 2021

A szerző a Brain Bar jövőfesztivál alapítója

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés