A Ferencváros meg a többiek

2022-01-26 00:57:00
Kezdődik a labdarúgó-élvonal tavaszi idénye – nézzük, mi történt az egy hónapos téli szünetben a kluboknál, és mik az esélyek.

Vámos Tamás írása a Mandiner hetilapban

A hétvégén folytatódó NB I.-es labdarúgó-bajnokság kapcsán az embernek akarva-akaratlanul a remek filmrendező, Keleti Márton örökbecsű alkotása, A tizedes meg a többiek jut az eszébe. Nem feltétlen Sinkovits Imre, Darvas Iván vagy éppen Major Tamás remek alakítása miatt, hanem azért, mert a Fradi egyértelműen kiemelkedik a mezőnyből – mondjuk ezt annak ellenére, hogy a címvédő csupán egyetlen ponttal előzi meg a bajnokság meglepetéscsapatát, a Kisvárdát. Azt se feledjük, hogy elmaradt mérkőzését éppen lapunk megjelenésének napján pótolja a Puskás Akadémia ellen idegenben.

Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros labdarúgócsapatának új vezetőedzője bemutatkozó sajtótájékoztatót tart a Groupama Arénában január 6-án <br> Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ki ne tudná, hogy a Ferencváros vezetői már a debreceni vereség után besokalltak, és azonnali hatállyal kirúgták Peter Stögert, a helyére pedig – még karácsony előtt – az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitányát, Sztanyiszlav Csercseszovot szerződtették? Az új tréner nem sokat finomkodott, székfoglalójában elmondta: „A három pontokat és a bajnokságot akarom, semmi többet! S felejtsük el azt a szót, hogy probléma! Nem szeretem, nem is használom ezt a szót. És soha nem mondom egy játékosnak, hogy legyen szíves.” Sokan nem tudják, hogy Csercseszov első nyilvános programja Budapesten – menedzsere, Varga Sándor társaságában – Az Év Sportolója-gála megtekintése volt a Nemzeti Színházban, és ott saját bevallása szerint rengeteg energiát gyűjtött a tavaszi idényre.

Kisvárdán a tél legnagyobb eseménye az volt, hogy alig történt változás. Az NB I.-es vezetők és a sportújságírók által a 2021-es év sportvezetőjének választott Révész Attila sportigazgató ugyanis zseniális húzással kispadon tartotta az öt meccsen 11 pontot gyűjtő Erős Gábort, akinek legnagyobb hiányossága, hogy nem rendelkezik UEFA Pro licenccel. Révész viszont igen, így papíron ő felel a szakmáért, de fiatal kollégája meccsel majd. A keretben annyi változás történt, hogy a csapat kapitánya, a brazil Lucas kölcsönbe Diósgyőrbe került, az egyik kulcsjátékost, Claudiu Bumbát – a sport­igazgató megfogalmazása szerint – menedzsere kapzsisága miatt az NB III.-as keretbe száműzték, a lengyel Rafał Makowski pedig új fiú a keretben. Mindezeket figyelembe véve meglepő lenne, ha megtartaná a Várda a második pozíciót.

Felcsúton a Ferencváros elleni elmaradt találkozóval melegítenek tavaszra. Meglátásunk szerint a vezetők és a játékosok tökéletesen elégedettek lennének a harmadik hely megtartásával. A keret a Kispestről igazolt Mohamed Mezghranival, a zalaegerszegi és sepsiszentgyörgyi kölcsönből visszatérő Skribek Alennel és Tamás Nándorral erősödött. S ne feledjük: a mester, Hornyák Zsolt mindig remek csapatot gyúr össze.

Székesfehérváron mindenki egyetért abban: a hosszú távú cél csak az lehet, hogy újra letaszítsák a trónról a Ferencvárost. Ettől még elég messze van a csapat (a hatpontos lemaradásnál jóval messzebb…), de azért az is túlzás, amit Szabics Imre vezetőedző ősszel mondott: „A jelenlegi körülmények között két-három év múlva lehet újra reális esélyünk az aranyéremre.” Télen az osztrák válogatott Peter Žulj és az ukrán Bohdan Ljednyev érkezett, velük talán tudnak javítani a siralmas idegenbeli mérlegen.

„A három pontokat és a bajnokságot akarom, semmi többet!” (Sztanyiszlav Csercseszov, FTC)

A Zalaegerszegi TE a legjobb példa arra, hogy a tizenkét csapatos NB I. résztvevői – a Ferencváros és a Fehérvár kivételével – egy képzeletbeli hullámvasúton ülnek. Hiszen emlékezhetünk rá, hogy a Paks elleni, 5-2-es hazai vereség után Waltner Róbert vezetőedző a kirúgás szélére került, a játékosok azonban kiálltak mesterükért, és ijedtükben három meccset nyertek, majd egy kisebb hullámvölgyet követően az ősz végét is megnyomták: az utolsó öt mérkőzést 9 ponttal, veretlenül zárták. Ennek ellenére megnyugvásról szó sem lehet, hiszen jöhet újabb két-három zakó, és ismét az alsóház fenyeget. Nem kis meglepetésre a korábbi csapatkapitányt, Babati Benjamint – akinek az édesapja, Babati Ferenc éppen Waltner Róberttel együtt nyert bajnoki címet Zalaegerszegen, az eddigi egyetlent – elengedte a klub; valakinek nagyon csíphette a szemét… Skribek Alent visszarendelte a Puskás Akadémia. Érkezett viszont két fiatal tehetség, a védő Mocsi Attila a Haladástól, valamint Zsóri Dániel. A magyar futball eddigi egyetlen Puskás-díjasának muszáj lesz összekapnia magát, különben eltűnhet a süllyesztőben.

Mezőkövesden a korábbi szövetségi kapitány, Pintér Attila hiába ért el sikereket, ősszel már nem találta a hangot a játékosaival. Egy bajnoki után annyira kiakadt a válogatott Cseri Tamásra, Farkas Dánielre és Antonio Vutovra, hogy kijelentette: „vagy ők távoznak, vagy én”. Persze hogy a mester húzta a rövidebbet… Supka Attila a stabilitást hozta el, így összejött a hatodik hely. A Zalaegerszegről kiebrudalt Babati Benjaminra egyből lecsaptak, a vezetőedző által Kispestről jól ismert védő, Patrick Ikenne-King már szintén a klub játékosa, két albán, a jó nevű Kamer Qaka és Amir Bilali is érkezett, továbbá aláírt a horvát Andrej Lukić is. Mégis meglepő lenne, ha feljebb lépne az együttes.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés