Márki-Zay kocsmában járt, számon kérték rajta az indiai szemműtéteket

2022-01-25 20:59:00
A miniszterelnök-jelölt az ATV-ben elnézést kért „fogyatékozós” kijelentése miatt, majd emelte a tétet, és ötmillió forintot ajánlott fel azoknak, akik bizonyítják, hogy fizetőssé tenné az egészségügyet, vagy kórházakat zárna be vidéken.

Újra kedd, így újra az Egyenes Beszéd című műsor vendége volt Márki-Zay Péter. Mint kiderült, a miniszterelnök-jelölt budapesti programjaira általában keddenként kerül sor, ma is nagykövetekkel ebédelt a fővárosban.

Nem bánja a botrányokat, így akar bekerülni a sajtóba Márki-Zay

Elsőként a vasárnapi élő bejelentkezések kerültek szóba. Márki-Zay elmondta, nem direkt csinálja, hogy a hét elején mindig az ő botrányos vasárnapi kijelentései – idősek halála és a választási esélyek közötti összefüggés, zsidózás – uralják a közbeszédet, de nem is bánja, hogy így alakul, mert szerinte a programismertetéssel – például hogy mennyivel emelnék az egészségügyi dolgozók bérét – nem kerülne be a sajtóba. Eszerint a baloldali miniszterelnök-jelölt a bulvárpolitizálást helyezi előtérbe a szakmai álláspontok ismertetésével szemben.

Minapi, fogyatékosokat megbántó kijelentéséről – amely ellen számos szervezet tiltakozott már – Márki-Zay azt mondta: nyelvbotlás volt, amit azonnal korrigált is. Hozzátette: a fogyatékkal élőknek is érdeke a kormányváltás, mert „jobb lesz nekik egy olyan kormány idején, amely duplázná az otthonápolási díjat”.

Kapásból éreztem, [hogy szerencsétlen mondat volt – a szerk.], és ki is javítottam” – mondta Márki-Zay.

Kicsit később hozzátette: ha bárkit megbántott, elnézést kér.

Ez azért is furcsa, mert nem sokkal ezelőtt még esze ágában sem volt elnézést kérni, hanem szándékos manipulációról beszélt, s megint azzal védekezett, hogy félreértelmezték a mondatait.

Most szeretném leszögezni, hogy ötmillió forintot ajánlok fel azoknak az embereknek, akik öt hazugságot cáfolnak” –jelentette ki Márki-Zay [valószínűleg az állítások bizonyítására gondolt Márki-Zay – a szerk.]. Ezek pedig: „hol mondtam én olyat, hogy megszüntetném a rezsicsökkentést, hogy beengedném a migránsokat, hogy fizetőssé tenném az egészségügyet, vagy hogy bezárnánk sürgősségi osztályokat”.

Leszögezte: ezek bizonyításáért 1-1 milliót, összesen 5 millió forintot ajánl fel. Márki-Zay megerősítette, biztos benne, hogy nem kell fizetnie, majd arról kezdett panaszkodni, hogy tegnap bement – egy kocsmatúra keretében – a választókörzete néhány kocsmájába, ahol

azt kérdezték tőle az emberek, „hogy hogy menjenek Indiába szemműtétre, amikor még repülőjegyre sincsen pénzük”.

Kedves jóemberek, a probléma az, hogy önök elhiszik azt, amit a Fidesz, a tolvajok hazudnak. Nem kell elhinni. Soha nem mondtam olyat, hogy magyar ügyfeleket Indiába küldenék, komolyan” – válaszolta a szavazóknak saját bevallása szerint Márki-Zay, aki hozzátette: ő arról beszélt, hogy Amerikában létezik ez a jelenség. (A kontextust már elhallgatta, hiszen ez a kijelentés egy olyan lakossági fórumon hangzott el, ahol a magyar egészségügy átalakítása is téma volt.) Azt is elmondta, hogy nem baj, ha Makón és Hódmezővásárhelyen nincs szemészet, az lenne a probléma, ha Szegeden nem lenne. Ez azért furcsa kijelentés, mert abban a választókerületben, ahol ő egyéniben indul a választáson a 23 ezres Makó és a 44 ezres Hódmezővásárhely jelentős városnak számít, ez utóbbinak ráadásul polgármestere is.

Útmutató a milliomossá váláshoz

Kedves olvasóink dolgát megkönnyítendő, idetesszük Márki-Zay kérdéses kijelentéseiről szóló cikkeinket. A miniszterelnök-jelölt még az előválasztás második fordulója előtt, egy Dobrev Klárával való vita során ment neki a második Orbán-kormány egyik legsikeresebb intézkedésének, a rezsicsökkentésnek. „Az baj a rezsicsökkentéssel, hogy nagyon könnyű megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – mondta októberben Márki-Zay, aki

győzelme után sem állt le: novemberben Gulyás Márton műsorában nevezte fenntarthatatlannak a rezsicsökkentést, majd két héttel később újra belerúgott az intézkedésbe „hatalmas átvágásnak” titulálva azt.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a rezsicsökkentés kapcsán a fentieken túl is többször kifejtette: nem ért egyet az Orbán-kormány álláspontjával. Mint arról lapunk is beszámolt, egyszer például népbutításnak titulálta a rezsicsökkentést. Mint fogalmazott: szerinte „mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni”.

Azt, hogy ő soha nem záratna be vidéki egészségügyi intézményeket, szintén nehéz lesz bizonyítania Márki-Zaynak, miután tavaly ősszel arról beszélt, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, s hogy a szolgáltatórendszer számos egységét záratná be, elsősorban vidéken.

Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban vagy akár falvakban élők közelében” – mondta. A hódmezővásárhelyi polgármester elképzelése erős hasonlóságot mutat a 2010 előtti baloldali kormányok politikájával. Emlékezetes: A Gyurcsány-féle megszorítócsomag részeként számos kórházat szüntettek meg Magyarországon, köztük az országos pszichiátriai és neurológiai intézetet, az aktív kórházi ágyak számát pedig elképesztő mértékben – összesen 16 ezerrel – csökkentették.

Márki-Zay az egészségügy átalakításáról, fizetőssé tételéről is többször beszélt, itt sem egyszeri elszólásról van szó tehát. 

Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet” – nyilatkozta még 2018-ban baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki három hónapja egy gárdonyi lakossági fórumon azzal érvelt a fizetős egészségügy mellett, hogy így „akár fűszoknyás lányok szolgálhatnak fel mojitót”.  Ekkor is egyébként épp az Amerikai Egyesült Államokban működő rendszer előnyeit sorolta, amelyet saját példáján keresztül ismer és ami szerinte „Magyarországon is működne”.

A műsor végén Márki-Zay kérdésre leszögezte: hisz a kormányváltásban, és a ő már háromszor is megélte a csodát, ahhoz pedig, hogy bekövetkezzen a kormányváltás, szerinte „az embereknek kell felkelni a fotelből”. Ezzel minden bizonnyal arra utalt a politikus, hogy 2018-ban győzött az időközi, majd másfél évvel később a „rendes” polgármester-választáson, majd az előválasztáson ő lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay tehát úgy véli, ezek a történések nem racionális politikai folyamatok eredményei, hanem irracionális módon következtek be, s ebben reménykedik az áprilisi parlamenti választáson is.

*

Amit eddig tudunk a baloldal terveiről az egészségügyben

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné. És bár Márki-Zay egy vasárnapi bejelentkezése során cáfolni próbálta, a baloldal egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán az ATV-ben beismerte: a kisebb kórházakat bezárnák, 10-15 intézményben látnák el a betegeket országszerte.Eközben Márki-Zay Péter érve a fizetős egészségügy mellett az, hogy szerinte akár fűszoknyás lányok szolgálhatnak fel mojitót, ha valakinek fedezi ezt a biztosítása. Nem beszélve arról, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje Indiába küldené szemműtétre a magyarokat.