Oroszország harckészültségi ellenőrzésekbe kezdett

2022-01-25 22:23:00
Moszkvát aggasztja, hogy Washington fokozza a feszültséget Ukrajna körül – közölte a Kreml szóvivője.

A Kreml mély aggodalommal figyeli az Egyesült Államok lépéseit, amelyek az Ukrajna körüli feszültség fokozására irányulnak – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak kedden, azon a napon, amikor az orosz nyugati és déli katonai körzetben harckészültségi ellenőrzés kezdődött. A Pentagon bejelentését kommentálva, amely szerint az Egyesült Államok kész lenne újabb 8500 katonát küldeni Európába, a szóvivő azt mondta, hogy

ez nincs hatással a biztonsági garanciákról szóló tárgyalások menetére.

Ismételten kifejezte reményét, hogy a héten megérkezik az Egyesült Államok és a NATO írásos válasza Moszkvának arra az igényére, hogy az észak-atlanti szövetség álljon le az új tagok felvételével, ne telepítsen csapásmérő eszközöket Oroszországgal határos területekre, és vonja ki a külföldi csapatokat és fegyverzeteket azokról a területekről, ahol ilyenek 1997-ben – vagyis az orosz-NATO együttműködési alapokmány aláírásakor – még nem voltak.

Peszkovot megkérték, hogy nyilatkozzon Ramzan Kadirov csecsen vezető szavairól, aki kedden élő Instagram-közvetítésben azt hangoztatta, hogy Oroszország elnöke helyében rég „elvette volna” Ukrajnát és „rendet teremtett” volna ott. A Kreml szóvivője hangsúlyozta, hogy a Csecsen Köztársaságot is magában foglaló Oroszország külpolitikájának irányvonalát az orosz elnök határozza meg, Kadirov számára pedig az orosz alkotmány lehetővé teszi, hogy jelöltesse magát az államfőválasztáson.

Oroszország harckészültség-ellenőrzésbe kezdett

Kedden egyébként az orosz nyugati és déli katonai körzet bejelentette, hogy harckészültség-ellenőrzést tart amelynek keretében alegységeket csoportosítanak át gyakorlóterekre, köztük távoliakra is. A nyugati katonai körzetben január 29-ig tartó gyakorlatról közölt videofelvételeken egyebek között terepállásokba kivonuló Iszkander-M operatív-taktikai rakétakomplexumok voltak láthatók. A gyakorlatba az első páncéloshadsereg több mint ezer katonáját és egy egységnyi fegyverzetét vonták be.

A déli katonai körzetben több mint hatezer katona vesz részt a manőverekben, amelyek során

mozgósították a légierő 60 vadász- és bombázó repülőgépét, valamint a légvédelmet, az Észak-Kaukázusban állomásozó 58. összhaderőnemi hadsereget, valamint a Fekete-tengeri Flotta és a Kaszpi-tengeri Flottilla alegységeit.

A harckészültségi ellenőrzés részeként rakétacsapásokat is gyakorolnak a Krímben, Kubánban és a Rosztovi megyében.

Orosz katonák gyakorlatoznak egy lőtéren (Kép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Ezzel párhuzamosan az orosz keleti katonai körzetből erőket csoportosítanak át Fehéroroszországban a két ország fegyveres erői Szojuznaja Resimoszty - 2022 (Szövetségi Eltökéltség - 2022) kódnevű, február 10-20. között megtartandó hadgyakorlatára. Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy több tengeren haditengerészeti flottamanőver-sorozat kezdődik, amelyben több mint 140 hajó és több mint tízezer katona vesz részt. Hétfőn a Balti Flotta közölte, hogy mintegy 20 hadi- és támogató hajója futott ki tengeri gyakorlatra, amelyben repülőgépek és helikopterek is részt vesznek. Kedden kiadott tájékoztatás szerint a három kis rakétahordozó hajó egy szimulált légitámadás elhárítását próbálta el. 

A TASZSZ hírügynökség kedden jól értesült forrásra hivatkozva közölte, hogy a Délkelet-Ukrajnában található szakadár „Luhanszki Népköztársaság” lakosai közül eddig csaknem 270 ezren kapták meg az orosz állampolgárságot.

(MTI)

Borítókép: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata