A mai jövedelmekből kétszer annyi csirkemellet vehetünk, mint 2010-ben

2022-01-25 15:19:00
Kétszer annyi csirkemellet vagy tejet tud vásárolni a mai jövedelméből egy átlagos család, mint 2010-ben.

Magyarországon sikerült megfékezni decemberre az infláció további emelkedését, ami egyértelműen a kormányzati intézkedéseknek, vagyis a rezsicsökkentésnek, az üzemanyagok árplafonjának és a változó kamatozású hitelekre bevezetett kamatstopnak köszönhető – írja a Magyar Nemzet.

Idehaza 7,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak decemberben, ami megegyezik a novemberi adattal. Ezzel szemben az Európai Unió tagállamaiban az év utolsó hónapjában is folytatódott a drágulás. Lengyelországban szintén 5,1 százalékkal nőtt átlagosan az infláció tavaly, hazánkkal ellentétben ugyanakkor a novemberi 7,4 százalékos áremelkedést decemberben nyolcszázalékos drágulás követte. 

„Míg az élelmiszerek ára 2010 és 2021 között átlagosan 47,9 százalékkal emelkedett, addig a kedvezmények nélkül, közfoglalkoztatottakkal együtt számolt nettó átlagkereset lényegesen jobban, 119 százalékkal nőtt” – idézi a Magyar Nemzet Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértőt, aki a Központi Statisztikai Hivatal és az Euro­stat adataira reagált. 

A szakértő felidézte: a kormányzati árszabályozás hat árucikkre terjed ki, de a beavatkozásnak várhatóan nem csak a szabályozott cikkek árára lesz mérséklő hatása. Várhatóan a termelők, az élelmiszeripar szereplői és a kereskedők is átgondolják a termelési folyamataikat és az árképzésüket. Szinte biztos, hogy rövidesen számos új megoldással, hatékonyságnövelő innovációval találkozhatunk. Ezeknek köszönhetően az árstop lejárta után is elkerülhető a drasztikus drágulás Szalai Piroska szerint. 

A baloldal megszüntetné a családi kedvezményeket

Szalai Piroska 2022-ben két számjegyű bruttó és nettó átlagkereset-emelkedésre számít. A szakértők szerint a decemberben mért 7,4 százalékos inflációnál minden bizonnyal mérsékeltebb lesz az áremelkedés, így a bérek ismét jelentős emelkedése mellett komoly reálkereset-növekedés jellemezheti ezt az évet.

A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy a kedvező várakozások csak akkor valósulnak meg, ha április 3-án a választók újabb mandátumot adnak a jelenlegi kormánynak, ezzel folytatódhat a családok anyagi erősödését segítő gazdaságpolitika. 

Ha a baloldal nyerne, az eddig megismert terveik alapján eltörölnék a rezsicsökkentést, megszüntetnék a családi kedvezményeket, a fiatalok adókedvezményét, a nyugdíj mellett dolgozók járulékkedvezményét és más, nagyobb nettó kereseteket elősegítő kormányzati intézkedést. 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán