Szinte sehova se mehetnek az oltatlanok hétfőtől Franciaországban

2022-01-24 07:37:00
Már csak oltási igazolvánnyal lehet belépni a bárokba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe, illetve csak az oltottak utazhatnak vonattal, repülővel és távolsági busszal.

Hétfőtől az oltási igazolvány váltja a védettségi kártyát Franciaországban. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb helyen már nem elég a negatív koronavírusteszt a belépéshez, szükség lesz az oltást igazoló dokumentumra – írta meg cikkében az Euronews.

A lap azt írja: az új szabályok szerint hétfőtől már csak oltási igazolvánnyal lehet belépni a bárokba, éttermekbe, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe, illetve csak az oltottak utazhatnak vonattal, repülővel és távolsági busszal.

A kórházakba elég a negatív teszt

Akad néhány kivétel is: például a kórházakba és egyes szociális intézményekbe nem kell az új dokumentum, ezeken a helyeken továbbra is a negatív teszteredményt kérik. Az oltási igazolvány jelenleg két vakcina után is jár, de február 15-től elveszíti az érvényét, ha eltelt már 4 hónap a második oltás óta, és a kártya tulajdonosa nem adatta be a harmadikat.

Franciaországban a felnőtt lakosság 7 százaléka egyáltalán nem oltatta be magát. A járványügyi szakemberek szerint az ötödik hullám még nem érte el a csúcsát, de így is naponta több mint 300 000 új esetet regisztráltak a múlt héten.

Címlapfotó: MTI/EPA/Mohamed Badra