Márki-Zay Péter „csacsiságot” beszélt: nem zárták be, és nem is tervezik bezárni a traumatológiát Szombathelyen

2022-01-25 11:00:59
A baloldal miniszterelnök-jelöltje árnyékra vetődött vasárnapi bejelentkezésekor. „Nem tudom, hogy Márki-Zay Péter honnan vesz ilyen csacsiságokat” – fogalmazott lapunknak Hende Csaba.

Béres Sándor írása

***

Mint arról lapunk is beszámolt, Márki-Zay Péter szokásos vasárnap esi bejelentkezése során Péterfi Judit közreműködése ellenére is tett közfelháborodást keltő kijelentéseket. A baloldal miniszterelnök-jelöltje többek között fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök kommentelőkről is beszélt. Kijelentései miatt nyilvános bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zayt a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége„A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” – közölte a szervezet. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Nem tudom, hogy Márki-Zay Péter honnan vesz ilyen csacsiságokat”

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanakkor nemcsak sértő, de cáfolható kijelentést is tett élő bejelentkezése során. Márki-Zay beszéde során például arra is kitért, hogy szerinte csupán a „szájába szeretnék adni”, hogy szülészeteket és sürgősségi ellátásokat zárna be vidéken, miközben a Fidesz szerinte „megszüntette” a traumatológiát Szombathelyen.

Márki-Zay szülészeteket és sürgősségi ellátásokat zárna be vidéken

„Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében” – idézett az Origo Márki-Zay tavaly ősszel elmondott beszédéből. Bővebben is érdekel... 

Márki-Zay Péter vasárnap esti bejelentkezésében úgy fogalmazott: „tehát egy olyat adnak a számba, hogy én meg akartok szüntetni bárhol szülészetet vagy sürgősséget, miközben a Fidesz megszüntette a szülészetet Makón, a traumatológiát Szombathelyen. [...] És az ellenzéket vádolják arra, hogy ilyennel készül?”

A térség országgyűlési képviselőjét is megkérdeztük a Szombathelyi traumatológia bezárásáról

Márki-Zay Péter fent idézett kijelentése kapcsán Hende Csabát, a térség országgyűlési képviselőjét is megkerestük. A képviselő a Mandinernek nyilatkozva aláhúzta:

a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház kiemelkedő szakmai munkát végez, a traumatológia az országban az egyik legmagasabb szinten működött, működik és fog működni.

Mint Hende Csaba fogalmazott: „a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az ország egyik legjelentősebb, regionális szerepet betöltő kórháza. 1300 ággyal és mintegy 2000 dolgozóval működik. Kiemelkedő szakmai munkát végez. Természetesen a traumatológia az országban az egyik legmagasabb szinten működött, működik, és fog működni”.

A politikus hozzátette:

Nem tudom, hogy Márki-Zay Péter honnan vesz ilyen csacsiságokat”. 

Márki-Zay Péter fent idézett kijelentését a szombathelyi traumatológiáról az alábbi videóban (26:41-től kezdődően) hallgathatja vissza:

***

Amit eddig tudunk a baloldal terveiről az egészségügyben

A baloldal miniszterelnök-jelöltje a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében is a gyurcsányi politikát követné. És bár Márki-Zay egy vasárnapi bejelentkezése során cáfolni próbálta, a baloldal egészségpolitikusa, Komáromi Zoltán az ATV-ben beismerte: a kisebb kórházakat bezárnák, 10-15 intézményben látnák el a betegeket országszerte.

Eközben Márki-Zay Péter érve a fizetős egészségügy mellett az, hogy szerinte akár fűszoknyás lányok szolgálhatnak fel mohitót, ha valakinek fedezi ezt a biztosítása. Nem beszélve arról, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje Indiába küldené szemműtétre a magyarokat.

 

Nyitókép: Földházi Árpád