Komjáthi Imre elmesélte, hogyan kellett megértetnie Márki-Zay Péterrel a kollektív szerződés értelmét

2022-01-23 16:39:57
„Mind szóhasználatban, mind tárgyalási stílusban az köszönt vissza, mint amikor mondjuk Kovács F. Lászlóval tárgyaltunk a BorsodChemben” – mondta egy rádióműsorban az MSZP elnökhelyettese.

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese volt Ceglédi Zoltán e heti vendége a Spirit FM-en futó Ceglédi kérdezi című műsorban. A műsor első felében a munkavállalói jogokról esett szó, majd szóba került Márki-Zay Péter is, aki előválasztási győzelme után szakszervezeti kapcsolattartónak kérte fel Komjáthit.

Mind szóhasználatban, mind tárgyalási stílusban az köszönt vissza, mint amikor mondjuk Kovács F. Lászlóval tárgyaltunk a BorsodChemben” – mondta a közös miniszterelnök-jelöltről, megerősítve korábbi nyilatkozatát, miszerint

Márki-Zay Péterrel olyan tárgyalni, mintha egy vezérigazgatóval beszélgetne az ember.

„Azt mondta, hogy »én értem, hogy maguknak miért fontos, amiről beszélünk. Magyarázzák el, hogy nekem miért fontos, és akkor megegyezünk«. Szakmai felkészítőt tartottunk Márki-Zay Péternek a szakszervezeti csúcstalálkozó előtt, és ott ugyanez volt a hozzáállása, hogy »oké, értem, de ez miért fontos«. És mondtam, hogy akkor lefordítom: ha nincs kollektív szerződés, Munka Törvénykönyve van, az te vagy, ellened fognak lázadni. Ha van kollektív szerződés, akkor lemeccselik helyben” – mesélte Komjáthi, de aztán hozzátette: persze más aspektusokat is megvizsgáltak, nem csak azt, hogy Márki-Zaynak mint miniszterelnöknek miért előnyösek bizonyos intézkedések, hanem hogy az embereknek is mitől lesz jobb ezután az élete.

Alapvetően így mentünk végig, hogy megértetni azt, hogy mint csúcsvezetőnek, neki ez miért jó” – mondta Komjáthi.

Később kiderült, hogy azért van közös vonása is Márki-Zay Péterrel Komjáthinak, ha már a szociális érzékenységben nem ütöttek egymásra, például Komjáthi is fontosnak tartja a vallást, a keresztény tanítást. Elmondta: Nyakó Istvánnal azon is tűnődtek már, hogy létre kellene hozni egy keresztényszociális mozgalmat. Komjáthi emellett bírálta a baloldali egyházellenes megnyilvánulásokat, és elmesélte, hogy őt is sokszor támadták, amikor Böjte Csaba árva gyerekeinek vitt adományt Székelyhídra, pedig szerinte „nincs jobboldali és baloldali árva”. A teljes beszélgetést alább hallgathatja meg, az idézett rész a 28. perctől kezdődik.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán