„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” – cikket közölt a 444.hu az ellenzék belső viszonyairól

2022-01-22 14:33:02
A portál szerint több személyes ellentét is feszíti belülről a baloldali összefogást.

A 444.hu terjedelmes cikkben elemezte az ellenzék belső viszonyait szombaton.

„A főnökök tanácsa” és a belső viszonyok

A portál írásában olvasottak szerint „az igazán érzékeny vitákban a hetente ülésező pártelnöki értekezlet illetékes dönteni (ezen jellemzően Márki-Zay is részt vesz), de ott sem sikerül mindig minden konfliktust lezárni”. A 444.hu ezt „A főnökök tanácsa”-ként emlegeti. Mint írják azonban: „a pártelnöki értekezletek hangulatát ráadásul kicsit elrontja, hogy Jakab Péter és Márki-Zay Péter beszélő viszonyban sincsenek már egymással”.

A portál szerint ugyanis a Jobbik-vezérnek és a hódmezővásárhelyi polgármesternek már az előválasztás előtt megromlott a kapcsolata, „miután Márki-Zay nyilvánvalóvá tette, hogy önállóan, az MMM színeiben indul az előválasztáson” – írják.

Nem véletlen, hogy Jakab nem szokott részt venni a pártelnökök közös rendezvényein, maga helyett Z. Kárpát Dániel alelnököt küldi nyilvános eseményekre”

teszi hozzá a 444.hu.

Szombati írásában a portál arra is kitér, hogy értesüléseik szerint „Gyurcsány Ferenccel sem teljesen kiegyensúlyozott Márki-Zay viszonya, főleg miután december elején többen is úgy értették a DK elnökének egyes mondatait, hogy teszteli a többi pártelnököt, látnak-e módot a miniszterelnök-jelölt lecserélésére. Azóta ezt az ügyet tisztázták, és az új évet már úgy kezdte mindenki, hogy ilyesmikről senki se spekuláljon.”

Ezért haladhat lassan az ellenzék a közös listával

A 444.hu szerint „pártelnöki körben kellene dönteni az országos listáról is. Január legelején többen is úgy vélték a pártok vezető politikusai közül, hogy napokon belül megszülethet a megállapodás, miután Márki-Zay Péter elfogadta: nem lehet frakciója, nem tehet a listára saját jelölteket. Ehhez képest továbbra sincs megállapodás” – fogalmaznak.

Mint a portál írja: „többen is úgy látják, a DK és a Jobbik blokkolja az alkut, állítólag azért, hogy minél hosszabb ideig maguk mellett tartsák az LMP-t”.

A lap szerint ugyanis „az LMP-nek annyira kevés egyéni jelöltje lesz – pláne győzelemre esélyes körzetekben –, hogy méretéhez képest bőven kellene kompenzálni listás helyekkel. Elvi ígéret ugyan van arra, hogy lesz mind a hat pártnak frakciója, de ahhoz, hogy az LMP teljesen biztosra mehessen, még hiányzik a DK és a Jobbik határozott támogatása”.

Hozzáteszik: „az MSZP és a Momentum politikusai úgy látják, a DK és a Jobbik amúgy is előre egyeztet a fontos döntések előtt, és amíg az LMP helyei nincsenek leütve, addig a zöldpárt is velük szavaz, és ezzel már elég erősek, hogy átvigyék az akaratukat”.

„Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt”

Feri, Szaszi és Peti előre megállapodnak az ülések előtt” „vélekedtek többen is az ellenzéki politikusok közül, utalva ezzel Gyurcsány Ferencre (DK-elnök), Szabó Gáborra (a Jobbik választmányi elnöke) és Ungár Péterre (az LMP titkára). A DK-s politikusok ezt az elméletet visszautasítják, sőt, a Jobbikkal folytatott különegyeztetéseket is koholmánynak nevezték” – egészíti ki a fentieket a 444.hu.

Egyelőre senki sem szeretne köztársasági elnök lenni

A portál írásában arra is kitér, hogy értesüléseik szerint egyelőre senki sem szeretne köztársasági elnök lennie az ellenzék soraiból. Mint írják: „nincs még egységes vélemény arról sem, hogy jelöljön-e az összellenzék köztársasági elnököt.” Hozzáteszik: „az első körben megkeresettek nem akartak élni a lehetőséggel.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt