Evakuálásukat kérték Ukrajnában tartózkodó amerikai diplomaták

2022-01-22 21:42:00
A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet.

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetsége a személyzet kimenekítését kérte az országból – írja a Guardian. A kimenekítés már a jövő héten megkezdődhet. A nagykövetségek azután kérték az evakuációt, hogy Ukrajnába szombatra megérkezett 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély idei első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag, amely a boriszpili nemzetközi repülőtérre érkezett meg.

Joe Biden amerikai elnök kezdeményezésére a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetés miatt. Az amerikai elnök szerdai beszédében kijelentette: 

arra számítanak, hogy Vlagyimir Putyin hamarosan lépni fog, és támadást indít Ukrajna ellen.

Nem az Egyesült Államok az első olyan ország, amely evakuálja diplomatáit. Korábban a New York Times egy magas rangú ukrán biztonsági tisztre hivatkozva megírta, hogy Oroszország elkezdte evakuálni a nagykövetségek dolgozóit. Értesülések szerint a 18 diplomatát körülbelül 30 további követte az azt követő napokban Kijevből és a nyugat-ukrajnai lvivi konzulátusról, és további két másik orosz konzulátus diplomatáit felszólították, hogy készüljenek fel Ukrajna elhagyására.

Nyitókép: Kijevi amerikai nagykövetség / Sputnik via AFP