Spanyol és holland vadászgépek veszik át Bulgária légtere egy részének ellenőrzését

2022-01-22 18:47:00
Az ukrán-orosz konfliktus miatt van erre szükség.

Spanyolország és Hollandia átveszi a NATO-tag Bulgária légtere egy részének ellenőrzését az ukrán-orosz konfliktus miatt - közölte Sztefan Janev bolgár védelmi miniszter szombaton.

Az úgynevezett Air Policing keretében a két NATO-tagország külön-külön legfeljebb kilenc vadászgéppel fog járőrözni Bulgária légterében. A balkáni országnak, amely 2004 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, ilyen harci repülőgépei nincsenek, légiereje még mindig szovjet típusú harci repülőgépekből áll.

A bolgár kormány hétfőn dönt a spanyol Eurofighter vadászgépek bevetéséről.

Rumen Radev bolgár elnök pénteken elfogadhatatlannak és alaptalannak nevezte azt az orosz követelést, hogy a NATO vonja ki csapatait a szövetséghez a NATO-orosz alapokmány 1997. májusi aláírása után csatlakozott országokból, külön megnevezve Bulgáriát és Romániát. Hasonló értelemben nyilatkozott Kiril Petkov bolgár miniszterelnök is.

A novemberben újraválasztott Rumen Radev szombaton Szófia központjában rendezett díszszemle keretében kezdte meg második hivatali időszakát. Az 58 éves államfő korábban a bolgár légierő parancsnoka és vadászpilóta volt.

(MTI)

Nyitókép: Hauke-Christian Dittrich / DPA / AFP