Tizenhat EU-s ország sürgeti a lengyel határ megerősítését

2022-01-21 23:01:00
Az európai uniós tagországok egy csoportja pénteken Vilniusban egy közös nyilatkozatban nagyobb anyagi támogatást sürgetett Brüsszeltől az EU külső határainak megvédéséhez.

Tizenhat tagállam magas rangú képviselői ellátogattak a litván-fehérorosz határra, amelyre az elmúlt nyár óta jelentős nyomás helyeződik az unióba tartó migránsok részéről. Ezt követően konferenciát tartottak a litván fővárosban, amelyen – mint a szervező Agne Bilotaite litván belügyminiszter elmondta – egyöntetűen szükségesnek tartották, hogy az uniós központi szervek nyújtsanak nagyobb támogatást a külső határok mentén fekvő tagországoknak, továbbá azoknak, amelyekre nagy migrációs nyomás nehezedik.    

Sürgették a határkerítések uniós finanszírozását is, erre vonatkozóan azonban Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja megerősítette a végrehajtó testület elutasító álláspontját.

Ha a tagállamok kerítéseket akarnak építeni, megtehetik, de a bizottság régi álláspontja, hogy nem finanszíroz falakat vagy szögesdrótot”

– mondta. Johansson arról is beszélt, hogy a menedéket keresők visszaszorítása a határon a nemzetközi szabályokba ütköző eljárás. A határról történő „visszatoloncolások egyértelműen jogtalanok. Az embereknek joguk van menedéket kérni” – jelentette ki. Tavaly nyár óta több ezer bevándorló vagy menekült – többségükben közel-keleti országok állampolgárai – próbált meg átjutni az Európai Unió keleti határán Lettországba, Litvániába, illetve Lengyelországba, a Nyugat vádjai szerint Minszk szervezésében.

Csak Litvániában közel nyolcezer-kétszáz embernek tagadták meg a belépést   

Míg emberi jogi szervezetek bírálják, a három ország kormánya védelmébe vette ezt a gyakorlatot, arra hivatkozva, hogy ez az egyetlen módja az emberáradat megállításának. Agne Bilotaite elmondta, hogy a szakaszon az elmúlt hetekben jelentősen csökkentek az illegális határátlépések, de szerinte a nyugalom „csalóka”. 

A határőreink jól tudják, hogy fehérorosz vezetők nyomására bármikor megjelenhet egy csoport migráns” – jelentette ki.

(MTI)

Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP