Elúszott a baloldali népszavazás: legalább 250 ezret akartak, végül csak 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze a baloldali pártok

2022-01-20 18:01:00
Az ígértnél lassabban és kevesebb aláírás jött össze. Összefoglalónk!

Végül csak 235 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük – jelentette be a baloldal miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán csütörtökön, Karácsony Gergely társaságában.

Márki-Zay Péter közölte, a két népszavazási kérdésben 235 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Egy hónap csúszás, és kevesebb aláírás lett a mérleg

Mint arról lapunk is beszámolt, Karácsony Gergely 2021. december 8-án úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy „még az idén összegyűjtünk 200 ezer aláírást, hogy véleményt mondhassunk a jövőnkről”. A Karácsony által bejelentett vállaláshoz képest azonban még január középén is 170 ezer aláírásnál tartottak országosan a baloldali pártok – jelentette be egy január 14-i sajtótájékoztatón Orosz Anna (Momentum) az Index tudósítása szerint.

Az aláírásgyűjtésben részt vevő pártok mozgósítását követően végül 235 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie a baloldali pártoknak, amelyet Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely közösen, egy kevesebb mint 5 perces videóban jelentett be a legnépszerűbb közösségi oldalon.

Elemző: Ehhez is több mint egy hónap kellett, ami nagyon gyenge teljesítmény

Deák Dániel közösségi oldalán reagált a baloldali pártok „eredményhirdetésére”. Mint fogalmazott: „ehhez is több mint egy hónap kellett, ami nagyon gyenge teljesítmény”. Az elemző ugyanis még egy korábbi bejegyzésében emlékeztetett:

a Fidesz 2007-ben például 48 óra alatt gyűjtött össze kérdésenként közel 300 ezer aláírást a népszavazási kezdeményezéséhez”.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Deák Dániel bejegyzésében hozzátette: „a baloldali népszavazásból így már biztosan nem lesz semmi, hiszen ahhoz, hogy április 3-án lehessen tartani, legkésőbb vasárnap ki kéne hirdetni (70 nappal az időpont előtt lehet legkésőbb), miközben még le sem adták az aláírásokat. Így egyszerűen fizikai képtelenség megtartani a választással egyidőben”.

Ez a hajó tehát már biztosan elment”

– összegezte az elemző.

Kapcsolódó

Szánthó Miklós: A baloldal kifutott az időből a népszavazással kapcsolatban

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint a baloldalon nem ismerik a szabályokat vagy azokat nem veszik komolyan. Erről ide kattintva olvashat bővebben!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán