Nemzet: elképzelt vagy valódi közösség?

2022-01-19 08:42:00

Szilvay Gergely

A nacionalizmus erénye című könyv és szerzője, Yoram Hazony izraeli professzor nehéz feladvány a bal­oldal számára. Bevett árukapcsolásuk szerint ugyanis a nacionalizmus, a határozott nemzetelvűség eleve antiszemita, zsidóellenes dolog, legalábbis Magyarországon bizonyosan. Úgy vélik, a nacionalizmus kirekesztő; kirekeszti a kisebbségeket, a kisebbségek kisebbsége pedig a zsidóság (és persze a cigányság). Az árukapcsolás érthető, hiszen az ultranacionalista-birodalmi rezsimek, a nácik és a nyilasok a zsidókat nem pusztán kirekesztették, hanem tömegesen semmisítették meg.

Igen ám, csakhogy – régebb óta – létezik zsidó nacionalizmus is. Ennek teoretikusan is alátámasztott kifejtését és morális megalapozását adja Yoram Hazony. De Hazony zsidó, tehát megtámadni antiszemita dolog volna – hiszen ha az Izraellel kritikus Sorost bírálni antiszemitizmus, akkor az Izrael-párti Hazonyt még inkább az. Ha jól érzékelem, a baloldali megoldás abban rejlik, hogy nem vesznek tudomást a világhírű filozófusról.

Hazony azonban újra kinyitotta a nemzeti mivolt kérdéskörének ajtaját. A baloldali egyetemi elit köreiben az a szokás dívik, hogy ha valaki felhozza a nemzet kérdését, közlik vele: az egy elképzelt közösség, olvassa csak el Benedict Anderson erről szóló (azonos című) munkáját. Részükről ezzel a vita letudva, sokatmondóan, fensőbbségesen mosolyognak, most majd felvilágosul a tudatlan betolakodó. Nem árt azonban tisztázni: Benedict Anderson eme könyvében marxista elvtársainak próbálja elmagyarázni, hogy miért népszerű a nemzeti eszme, és bár valóban elképzelt közösségnek nyilvánítja a nemzetet – mivel a tagjai nem ismerik egymást –, mégis szimpatizál vele. Ignorálja azonban a nemzet valódiságát mint vérségi-nyelvi-kulturális-történelmi kötelékben élő politikai közösséget.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés