Atlétikai csarnok és sporthotel is épül a Testnevelési Egyetem campusán

2022-01-19 07:33:00
Rekonstruálják a történeti kertet.

Atlétikai csarnokot 400 férőhelyes lelátóval, tetején sporttetővel, új uszodákat és sporthotelt is kialakítanak a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai tömbjében, Buda legnagyobb egyetemfejlesztésének második szakasza során, írja a Pestbuda. Hozzátették: ezenkívül a történeti kertet is rekonstruálják az intézmény Hauszmann Alajos által tervezett főépület körül. Kihirdették az uniós közbeszerzési eljárás eredményét, amely a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai tömbjének fejlesztését érinti. Mint arról korábban beszámoltunk, a XII. kerületben, az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utca által határolt területen zajlik a főváros legnagyobb campusfejlesztése. Jelenleg is építik a Csörsz utcai tömböt, ahol 1500 fős multicsarnok 200 férőhelyes mélygarázzsal, az élő füves atlétikapálya, az NB1-es méretű futballpálya és két kültéri teniszpálya jön létre.

Az Alkotás utcai új épületek 2020 december első hetében kaptak építési engedélyt, a terveket a TSCP Kft. jegyzi. A most kihirdetett eljárás eredménye értelmében a nyertes kivitelező, a ZÁÉV Építőipari Zrt. feladata lesz az atlétikai csarnok megépítése

400 férőhelyes lelátóval, VIP-helyiséggel, szemináriumi teremmel és az atlétika sportág kiszolgáló területeivel

(öltözők, vizesblokkok). A csarnok 50,2 négyzetméter fesztávú lefedést kap, amely alatt sportpályát és lelátót helyeznek el. Ezenkívül új uszodát alakítanak ki 50 méteres versenymedencével, 25 méteres tanmedencével, 200 fős lelátóval, szemináriumi helyiséggel, és az úszásoktatás magas szintű kiértékelő helyiségével. Az uszodában wellness és kondicionálóterem is helyet kap.

Szálloda is jön

Egy szálloda is a beruházás része. Az 53 szobás Sporthotel az épületegyüttes Alkotás utcai frontján kap helyet, a bejárati lobby területe az Alkotás utcai frontról nyílik, és egy reggelizőhelyiség is és melegítőkonyha is csatlakozik majd hozzá. Mint az értesítőből kiderült, az uszoda és

az atlétikai csarnok teteje sporttetőként funkcionál majd,

futókörrel és különböző rekreációs sportolást szolgáló burkolt sportfelületekkel alakítják ki.  A komplexum része lesz a tornacsarnok épülete is, ahol a tornatermen kívül a ritmikus gimnasztika edzőterme és a küzdősportok terei is helyet kapnak. Új kollégium, diákhotel is épül, mely összesen 400 férőhelyes, 224 darab egy- és kétszobás helyiségből áll majd. A kivitelező feladata lesz továbbá az intézmény főépülete, a Hauszmann Alajos tervezte, 1884-ben elkészült főépület körüli 18 000 négyzetméteres történeti kert kialakítása, rekonstrukciója is. A védett kertet majd az atlétikacsarnok 13 méter magas fala zárja le majd le.

A sportlétesítmények nettó hasznos alapterülete összesen 30 334 négyzetméter lesz. Ehhez jön a mélygarázs 5 989 négyzetméteren és a szállás jellegű létesítmények 13 728 négyzetméteren. A teljes beruházás 50 051 négyzetmétert tesz ki. A kormány 2015 decemberében döntött arról, hogy több lépcsőben fejleszti a Testnevelési Egyetemet (TE), amelynek új kampusza épül, a meglévő létesítményeit pedig felújítják, írja a PestBuda.

Nyitókép: Az Alkotási úti tömbbel folytatódik a Testnevelési Egyetem fejlesztése (Fotó: TSPC)