Századvég: Márki-Zay a baloldal többéves, megalapozatlan érveivel támadja a rezsicsökkentést

2022-01-18 13:09:00
Az alapítvány szerint a rezsicsökkentést érintő bírálatok 2013 óta a baloldal politikai kommunikációjának meghatározó elemét képezik.

A Századvég azt írta: a baloldali pártok kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter 2021 novemberében a „valódi rezsicsökkentés” szükségességét hangoztatva kijelentette, hogy a „Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan”, továbbá az intézkedés megszüntetésével összefüggésben elmondta, hogy „a Fidesz saját maga valószínűleg rákényszerül erre, mert ez teljesen tarthatatlan”. Ehhez hasonlóan Hódmezővásárhely polgármestere az „igazságos, okos és fenntartható rezsicsökkentés” megteremtésének ígéretével állt elő, majd hangsúlyozta, hogy „a kormányváltás után valódi rezsicsökkentést vezetünk be, amely fenntartható lesz”

Az elemzés szerint a rezsicsökkentést rövidtávú, nem fenntartható lépésnek nevező baloldali vélemények egyidősek a szóban forgó intézkedéssel, ezek a bírálatok ugyanis 2013 óta a baloldal politikai kommunikációjának meghatározó elemét képezik. Hozzátették: ezzel szemben a valóság az, hogy a kormányzat rezsicsökkentési programja kilenc éve megszakítás nélkül érvényesül. 

Rezsi itthon, rezsi az EU-ban

Magyarországon 2012-ben a lakossági gáz ára 136 forint/köbméter volt, majd a rezsicsökkentés hatására 2015-ben és 2021-ben egyaránt 101-101 forintot kellett a magyaroknak fizetniük köbméterenként a gázért – írták, megjegyezve, hogy a gáz átlagára az Európai Unióban 2015-ben 220, 2021-ben 242 forint volt köbméterenként. 

A villamos energia tarifája Magyarországon 2012-ben – a rezsicsökkentés bevezetése előtt – 48,5 forint volt kilowattóránként, 2015-ben és 2021-ben azonban már csak 36,6-36,6 forintot kellett fizetnie érte a magyar lakosságnak kilowattóránként. Az Európai Unióban a villamos energia átlagára 2015-ben 65, 2021-ben 79 forint volt kilowattóránként – tették hozzá, a magyar adatok vonatkozásában a Központi Statisztikai Hivatalra, az európai adatok tekintetében az Eurostatra hivatkozva. 

Azt írták, bár Márki-Zay az „okos” illetve „valódi rezsicsökkentés” bevezetésének javaslatával állt elő, azt a látszatot keltve, hogy a baloldali pártok korábban hangoztatott rezsipolitikai elképzeléseihez képest más, újdonságnak tekinthető koncepciót képvisel. A jelek azonban – tették hozzá – arra mutatnak, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester által megfogalmazott, a rezsicsökkentést célzó kritikák „szervesen illeszkednek abba a támadássorozatba, amit a balliberális tömb az elmúlt kilenc évben folytatott a kormányzat említett intézkedése ellen”.

(MTI)

Márki-Zay szerint a rezsicsökkentés népbutítás, Bige Lászlóról pedig nem tudja, hogy bűnöző-e

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje kedd esti gárdonyi fórumán a rezsicsökkentést kritizálta, Bige Lászlót viszont védelmébe vette. Bővebben is érdekel...

Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila