Hillary Clinton és Donald Trump ismét megmérkőzhet 2024-ben

2022-01-18 14:54:00
Nem kizárt, hogy a 2024-es amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton és Donald Trump ismét megmérkőzik egymással, amennyiben a demokraták rosszul szerepelnek a félidős kongresszusi választásokon – jelentette ki Dick Morris, Bill Clinton volt amerikai elnök egykori főtanácsadója a WABC New York-i rádióállomásnak adott interjújában.

A beszélgetésben Morris úgy vélte, egy esetleges demokrata kudarc a novemberi, úgynevezett félidős – tehát a választási ciklus félidejében tartandó – kongresszusi választásokon könnyen Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök ellen hangolhatja a Demokrata Pártot. Ez pedig Hillary Clinton malmára hajtaná a vizet – szögezte le a volt főtanácsadó.    

Hillary Clinton a 2016-os elnökválasztáson Donald Trump republikánus jelölttel szemben alul maradt, korábban pedig a pártja elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben Barack Obamával szemben veszített.    

Dick Morris úgy vélte, Hillary Clinton stratégiája azon alapszik, hogy magát a demokraták előtt Biden legesélyesebb alternatívájaként állítsa be.

Minél rosszabban szerepel (Biden), annál jobban jön ki belőle (Clinton)”

– fogalmazott Morris.    Leszögezte: egyetlen ember képes ilyen stratégiát felállítani, és az Bill Clinton volt elnök.    

Bill Clinton próbálja ellensúlyozni a szélsőbaloldalt

Rámutatott arra is, hogy a 74 éves Bill Clinton szintén igyekszik ellensúlyozni a Demokrata Párton belül kialakult radikális baloldali csoportot, amelyet nem minden demokrata párti szavazó néz jó szemmel. Morris úgy vélte, ez a csoport okozta néhány héttel ezelőtti időszaki választások demokrata szempontból „katasztrofális eredményét” is.    

Jóllehet Hillary Clinton egyelőre nem beszélt arról, hogy indulna-e a 2024-es elnökválasztáson, már többször is nyilvánosan hangsúlyozta a félidős választások fontosságát.    

Mindeközben a Politico című amerikai lap magukat megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Clinton házaspár vélhetően vissza akar térni a politikába.    

Donald Trump egyelőre szintén nem jelezte indulási szándékát

A nyilvánosság előtt ugyanakkor már többször említette, hogy fontolgatja az újabb megméretést. „Azt hiszem, őszintén szólva, sokan örülnének egy ilyen döntésnek, és lehet, hogy majd visszatérek rá a félidős választások után” – fogalmazott Trump.      

A legutóbbi felmérések szerint a republikánus párton belül egyelőre Trumpnak van a legtöbb esélye a győzelemre.

Ezt támasztja alá a Reuters brit hírügynökség decemberi egyik közvéleménykutatása is, mely szerint a republikánusok 54 százaléka választaná a volt elnököt, 11 százalékuk pedig Ron DeSantis floridai kormányzót.    

A Gallup amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből az is kiderült, hogy 2021-ben az amerikai választópolgárok pártpreferenciáját tekintve a Demokrata Párt kilencszázalékos előnyről ötszázalékos hátrányba került a republikánusokkal szemben. A Gallup közlése szerint 1991 óta – amióta az intézet  rendszeresen méri az Egyesült Államokban a pártok támogatottságát – ez a legnagyobb arányú változás a pártok támogatottságában.

(MTI)

Fotó: SAUL LOEB, Jay LaPrete / AFP