Kétszázezer forintra nőtt az álláskeresési járadék

2022-01-18 08:42:00
Bodó Sándor ITM államtitkár szerint folyamatosan nőnek a bérek, kétszámjegyű emelés sok helyen kalkulálható a versenyszférában is.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán arról beszélt: a munkaerőpiacon kiszámítható folyamatok zajlanak, a minimálbérhez kapcsolódó egyéb juttatások is emelkednek. Az álláskeresési járadék a minimálbérrel megegyezően 200 ezer forintra nőtt, a nyugdíj előtti segély összege csaknem 20 százalékkal emelkedett és a munkaerőpiaci programok támogatásait is 20 százalékkal emelték.  Ez a munkaadók és munkavállalók számára egyformán kedvező, mivel plusz források kerülnek a rendszerbe – mondta.    

Egyre több a foglalkoztatott

Közölte azt is, a foglalkoztatottak számának emelkedése folytatódik – ez jelenleg 4,7 millió –, a regisztrált álláskeresők száma 240 ezer körül alakul – mondta. Minden munkavállaló fontos, így a vállalkozások munkaerőtámogatása elnevezésű munkaerőpiaci program most is elérhető, a megemelt összeggel tudják támogatni a programban részt vevőket. Hozzátette, hogy

a munkaerőpiacon leginkább hátrányban lévőkre terjesztették ki a programot, az alacsony iskolai végzettségűekre, a hosszabb ideje regisztrált álláskeresőkre, és a fiatal szakképzettekre.    

Kitért arra is, hogy kettős képet mutat a munkaerőpiac: vannak olyan ágazatok, mint az építőipar, ahol nehéz jó munkaerőt találni. És még mindig van olyan ágazat, például a turizmus, ahol a járvány hatásait még nem tudták kiheverni.

(MTI)