ATV: Márki-Zay Péter újabb kérésére mondtak nemet a pártok

2022-01-17 12:22:00
Az atv.hu úgy értesült: az ellenzéki pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, és erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is. Márki-Zay újabb követelésére azonban nemet mondtak.

A hétvégén újra találkozott a hat ellenzéki párt vezetője, Márki-Zay Péter nélkül, de a baloldali miniszterelnök-jelölt tudtával. A találkozón a listaállítás volt a fő kérdés, az atv.hu szerint az ellenzéki pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, és erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is.

A pártelnökök abban állapodtak meg, hogy a listaállítás során három szempontot vesznek figyelembe:

  1. az előválasztás eredményét,
  2. a 2018-as és 2019-es választási eredményeket,
  3. az elmúlt időszak kutatásait.

A fenti számítás alapján így áll most az egyes pártok várható listás helyeinek száma az első 45 helyen:

  • DK 13-16 (úgy tudjuk, a DK minimum 14-15-öt szeretne elérni)
  • Jobbik 9-12
  • Momentum 7-8
  • MSZP 6-7 (az MSZP annyit szeretne, amennyit a Momentum kap)
  • LMP 3-4 (az LMP az a párt, ahol a frakció léte vagy nem léte múlhat a listás helyek számán, hiszen egyéniben 1 választókerületben tekinthető biztosnak és további 1-ben komolyan esélyesnek LMP-s jelölt győzelme).
  • Párbeszéd 2-3

Márki-Zay újabb kérésére mondtak nemet a pártok

Mint arról beszámoltunk, Márki-Zay Péter lemondott saját frakciójáról, melyet az előválasztás megnyerése után lengetett be. Az elképzelésre azonban az ellenzéki pártok egységesen nemet mondtak. Márki-Zay később, a Spirit FM-en hangsúlyozta: számára „minimum elvárás”, hogy befutó listás helyekre kerüljön három roma származású politikus. Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha ez nem valósulna meg, azt felelte:

A legnagyobb nyilvánosság előtt fogom ostorozni azokat, akik ezt megakadályozzák”

Az atv.hu információi szerint a miniszterelnök-jelölt által támogatott három roma jelölt a 46-50. helyek közé kerülhet fel a listára. Hozzáteszik: az eddig (rész) listát állító négy párt listáján nincs befutó helyen roma politikus, és úgy tudják, a listájáról még nem nyilatkozó Jobbik és DK esetében hasonló lesz a helyzet.

A Mandiner témába vágó videóját alább nézheti meg.

Nyitókép: Ficsor Márton