Az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a gyermekvédelmi népszavazás „gyűlöletet kelt”

2022-01-13 12:54:00
„A magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBTQ-személyek emberi jogainak instrumentalizálásával és csorbításával” – írta Dunja Mijatovic.

„A magyar kormány azon döntése, hogy népszavazást tart arról, hogy a gyermekek milyen módon juthatnak hozzá információhoz a szexuális irányultságokról és gender identitásokról, mélységesen sajnálatos, mert ezzel az LMBTQ-személyek emberi jogait instrumentalizálja és csorbítja” – írta nyilatkozatában Dunja Mijatovic.

Mijatovic kiábrándítónak tartja, hogy a magyar parlament 2021 júniusában a nemzetközi tiltakozás ellenére elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, amely korlátozza az oktatás és a véleménynyilvánítás szabadságát.

„Aggódom amiatt, hogy a népszavazás erősíteni fogja a sztereotípiákat és az előítéleteket az LMBTQ-személyekkel szemben, illetve komoly negatív hatással lesz a jogaikra és a biztonságukra azáltal, hogy félrevezető kérdéseket tesz fel, így összességében gyűlöletet kelt” – írta nyilatkozatában az emberi jogi biztos.

Hozzátette: az a feltételezés, hogy az átfogó szexuális nevelés káros a gyermekek fejlődésére, egyszerűen hamis.

Ellenkezőleg, mindez elengedhetetlen a gyermekek elleni szexuális visszaélések megelőzése érdekében, és elősegíti a biztonságos és befogadó társadalmak létrejöttét. Mijatovic arra is felhívta a figyelmet, hogy az LMBTQ-személyekkel kapcsolatos „manipuláció” folyamatosan terjed Európában, „a magyarországi népszavazás pedig jól illusztrálja ezt az aggasztó tendenciát”.

Nyitókép: Gloria Imbrogno / NurPhoto / AFP