Megjegyzések Márki-Zay Péter kampányához

2022-01-12 15:16:00

Szentesi Zöldi László
Facebook
Sorsdöntő kérdés: feltétlenül akar-e az ellenzék vezető kettőse, Gyurcsány és Dobrev győzni?

„Az ország sorsa az egyéni választókerületekben dől el. Jelenleg huszonöt olyan helyszín létezik, ahol bármelyik fél győzhet. Ha az ellenzék nem hozza el ezeknek a háromnegyedét: veszítettek.

Egy újabb sorsdöntő kérdés: feltétlenül akar-e az ellenzék vezető kettőse, Gyurcsány és Dobrev győzni? Hogy ne egyetlen győztes legyen, hanem egy tömbben ott üldögéljenek? Hogy a várható utcai összetűzések, a kormányalakítás nehézségei, az áthatolhatatlan politikai-jogi közeg (köztársasági elnök, Médiatanács, legfőbb ügyész, Alkotmánybíróság, stb.) megfutamítsa őket? Dehogy. A Demokratikus Koalíció még várhat. Most elbukják közösen a választást, de ők mégis győztek. Mindenki megy a felejtésbe, ők pedig – a megtépázott Jobbikkal, mellyel kiváló kapcsolatban vannak – maradnak. És várják a jobb időket, hiszen számukra a megoldás kulcsa a Fidesz szétbomlása az Orbán utáni korszakban. Vagyis várják 2026-ot, amikor – gondolják ők, és valamennyire mi is – tényleg komoly esélyük lesz. Nem akarnak győzni most mindenáron, ők akkor is győztek, ha veszítenek, hiszen lefejeztek minden ellenzéki vetélytársat.

Végül arra is emlékeztetek, hogy a jelenlegi tendenciákat lényegében egyetlen eseménysorozat változtathatja meg. Ha a kormány vezetőiről, Orbán Viktorról vagy másokról olyan cáfolhatatlan, nagy hatású botrányt sikerül kirobbantani, ami felkavarja a magyar társadalmat, akkor az ellenzék új erőre kaphat. Ha ez elmarad, vagy a két fél kölcsönös botrányai kioltják egymást, akkor nem várható döntő átrendeződés.”

Fotó: Facebook

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.