Der Spiegel: Orbán Viktor új barátokat keres a Nyugat-Balkánon

2022-01-10 14:17:00
A német lap szerint a magyar kormányfő könnyen új szövetségesekre lelhet, tekintve, hogy a térséggel Brüsszel nem nagyon foglalkozik.

A Der Spiegel cikket közölt, amelyben arról írnak: a koronavírus és az infláció miatt nehéz éve lesz Orbán Viktornak, a magyar kormányfő ezért is döntött úgy, hogy szövetségeket köt Magyarország szomszédságában, a Nyugat-Balkánon. Mint a cikk is emlékeztet, az 1990-es évek háborúi után megtépázott térség epekedve várja, hogy csatlakozhasson az Európai Unióba. A német lap szerint ezt Orbán Viktor is tudja, ezért utazik gyakran Szerbiába, vagy Bosznia-Hercegovinába. 

A publicisztikában idézik Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund külpolitikai szakértőjét, aki úgy fogalmazott, hogy 

Orbán célja, hogy hatalmi tényezővé váljon a Balkánon”

és jelezze az EU felé, hogy vele vigyázni kell, mert „én árthatok nektek”. A lap arra is kitér, hogy Orbán Viktor baráti viszonya a nyugat-balkáni vezetőkkel „Moszkva számára is pozitív üzenetet közvetít”, mert Putyin szereti Oroszországot „a nyugat-balkáni szlávok védelmezőjeként” beállítani.

Magyar siker ott, ahol az EU semmit nem csinál

A cikk szerzője szerint Magyarország balkáni stratégiája azért kecsegtet sikerrel, mert az Európai Unió évek óta hanyagolja a térséget. Hozzáteszi: az EU-t nem foglalkoztatja a bővítés, sőt,

a nyugat-európai államok hallani sem akarnak újabb keleti országok felvételéről, mert szerintük ezek az országok vagy korruptak, vagy éretlen a demokráciájuk”.

Nyitóképen: Orbán Viktor és Aleksandar Vucic szerb államfő. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs