Több ezren tüntettek Németországban a korlátozások ellen

2022-01-08 18:22:00
Az egészségügyi miniszter szerint az oltásellenesek és a vírustagadók elvesztették a mértéket.

Több ezer oltásellenes és vírusszkeptikus tüntetett a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések ellen szombaton Németországban. Az egyik legnagyobb megmozdulást Hamburgban szervezték, amelyen körülbelül 16 ezren vettek részt a rendőrség szerint.

A szervezők hangosbemondón keresztül figyelmeztették a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot és tartsák az előírt távolságot. Ennek ellenére sokan nem tettek eleget a felszólításnak. 

Az egyik tiltakozó Dávid-csillagot viselt a ruháján oltatlan felirattal, ellene uszítás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak – tájékoztatott a rendőrség. 

Magdeburban, Freiburgban és Schwerinben is sokan tüntettek. A német fővárosban, Berlinben körülbelül kétszázan tiltakoztak a járvány terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések ellen. Mindenben 2500-an vonultak utcára, hogy hangot adjanak oltásellenes, vírustagadó társaik viselkedésével szembeni elégedetlenségüknek. Zwönitzben egy péntek esti tüntetés során pirotechnikai eszközökkel támadtak a rendőrökre. A tiltakozókat végül visszaszorították, mire szétszéledtek. A rendőrség nyomozást indított. 

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter a Welt am Sonntag című hétvégi lapnak úgy nyilatkozott: az oltásellenesek és a vírustagadók elvesztették a mértéket. „Egy kis csoport kész lesöpörni a tudományos tényeket az asztalról, és önként magára zárni az ajtót a látszatigazságok világában” – mondta. Lauterbach szerint ez a modern német történelem új és aggasztó fejleménye. 

(MTI/dpa)

Borítókép: Daniel Bockwoldt / DPA / AFP