Új emlékeztető oltást fejlesztett a Sinopharm

2022-01-07 16:04:00
A fehérje alapú vakcina az omikron ellen is hatásos lehet.

A Sinopharm egy új, fehérjealapú vakcinát fejlesztett a koronavírus ellen, amelyet emlékeztetőoltásként lehet beadni. Egy vizsgálat szerint a vakcina harmadik oltásként nagyobb védelmet adott az első két Sinopharm-oltás után az omikron-variáns ellen, mint egy harmadik dózis a korábban beadott oltóanyagból – írja a Reuters.

A Sinopharm NVSI-06-07 nevű emlékeztetőoltását egyelőre még csak az Egyesült Arab Emírségekben hagyták jóvá, itt végezték az említett vizsgálatot is. A korábbi, inaktivált vírusos technológián alapuló Sinopharm-vakcinával szemben ez utóbbi jelentős változásokat tartalmaz, másképp fejti ki a hatását. 

A vakcinát 192 olyan felnőttnél tesztelték le, akik már több mint fél évvel korábban megkapták az eredeti Sinopharm-oltás két dózisát. Náluk az új vakcina felvétele után „jelentősen nagyobb” antitestszámot mutattak ki az omikron-variánssal szemben is, mint azoknál, akik harmadik alkalommal is az eredeti vakcinát kapták meg. 

A kutatást végző tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a vizsgálatból nem derült ki, hogy az új emlékeztetőoltás pontosan mennyi ideig adhat védelmet a koronavírus ellen. Továbbá az antitestek számából még önmagában az sem derül ki egyértelműen, hogy az új vakcina mekkora védelmet biztosít a koronavírus súlyos szövődményei ellen, ehhez még további kutatások lennének szükségesek.

Nyitókép: MTI/Bús Csaba