Észak-Korea rakétát lőtt ki Japán felé

2022-01-05 18:11:00
Az ENSZ tiltása ellenére a kelet-ázsiai ország évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését.

Észak-Korea ismét ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé szerdán a kora reggeli órákban – közölte a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága. A tájékoztatás szerint a rakétát egy szárazföldi platformról bocsátották fel. A bizottság azt is tudatta, hogy az Egyesült Államokkal együttműködve szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet. 

A japán kormány szintén tájékoztatott arról, hogy

Észak-Korea elindított egy ballisztikus rakétát. 

A kelet-ázsiai ország legutóbb októberben hajtott végre ilyen tesztet. A ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket az ENSZ határozatai tiltják számára. Phenjan évek óta folytatja a nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakéták fejlesztését. Ezért súlyos nemzetközi szankciókkal sújtották. 

Az észak-koreai állami hírügynökség szeptember utolsó napjaiban arról számolt be, hogy saját fejlesztésű hiperszonikus rakétát is kipróbáltak. Ezt a fegyvertípust gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert a hiperszonikus rakéták viszonylag alacsony magasságon repülnek, és óránként nagyjából 6200 kilométert képesek megtenni, amely a hangsebesség ötszöröse. Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára. 

Az Egyesült Államok készen áll tárgyalni Észak-Koreával

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti tárgyalásokon nem történt előrelépés Phenjan nukleáris és rakétaprogramjának korlátozása terén azóta, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump előző amerikai elnök 2019 februárjában Vietnamban csúcstalálkozót tartott.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján elítélte a rakétakilövést, emlékeztetve, hogy ezzel Phenjan ismét megsértette az ENSZ BT határozatait, s arra az álláspontra helyezkedett, hogy a lépéssel Phenjan a szomszédjait fenyegeti.

Ned Price külügyi szóvivő aláhúzta, hogy az Egyesült Államok továbbra is párbeszédre törekszik Észak-Koreával.

Világossá tette, hogy Washingtonnak nincsenek ellenséges szándékai, és az amerikai kormány készen áll előfeltételek nélkül tárgyalni a phenjani vezetéssel. 

Szöulban rendkívüli ülést tartott a nemzetbiztonsági tanács, amely aggodalmának adott hangot, és felszólította Észak-Koreát, hogy térjen vissza a leszerelési tárgyalásokhoz. A japán védelmi miniszter arról számolt be, hogy az észak-koreai rakéta mintegy 500 kilométert tett meg. „Észak-Korea tavaly óta több rakétát is útnak indított, ami nagyon sajnálatos” – kommentálta a történteket Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Borítókép: MTI/EPA/KCNA