Volt CEU-rektor: „Ki tudja? Lehet, hogy idén lesz Orbán utoljára hatalmon?”

2022-01-03 09:52:00
Michael Ignatieff a Die Weltnek adott interjújában azt mondta, az EU-t összeomlás fenyegeti, ha elbukik Lengyelországgal és Magyarországgal szemben.

A Die Welt Michael Ignatieff-fel, a „Magyarországról száműzött” CEU egykori rektorával készített interjút, akit a cikk Orbán Viktor ellenfeleként mutatott be. Arra a kérdésre, hogy hogyan birkózik meg azzal, hogy Orbán Viktor elüldözte a független intézményt Magyarországról, Ignatieff azt válaszolta, hogy Bécsben folytatódik az oktatás, több mint 120 ország diákjait tanítják, míg Budapesten folytatódik a kutatás.

Hozzátette: „Ki tudja? Lehet, hogy jövőre (a tavaly készült beszélgetés miatt idén – a szerk.) lesz Orbán utoljára hatalmon?” Ignatieff szerint „a háború soha nem elképzelhetetlen”, példa erre Ukrajna. Továbbá úgy véli, hogy az EU nem fog fennmaradni, ha nem áll ki az értékei mellett. „Ha Európa elbukik a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni akaratpróbán, az egész projekt összeomlik”.

(Fotó: A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) által közreadott képen Michael Ignatieff, az egyetem elnök-rektora beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján 2019. november 15-én.MTI/CEU/Végel Dániel)