Méltó ünnep: mondj nemet a lelki éhezésre!

2021-12-25 20:24:00

Szalma György
Kontra
Karácsonyt a nyugati társadalmak többsége egy nagyobb lélegzetvételű eszem-iszomként ünnepli.

„A karácsony valódi ünnep, a szó szoros értelmében. Örömhírt kaptunk, Isten megtestesült, és ebből egy sor nagyszerű dolog következik. Vigadjunk! Szívvel és lélekkel.

Mi a karácsony valódi üzenete? Azt a kevésbé vallásos emberek is tudják, hogy karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük. A fény világba érkezését, Isten megtestesülésének ünnepét, az örömöt, a békességet, a családot, a gyermekségét, az otthont és a szülőföldet. Ezeket mind egyszerre.

A kommunizmus 45 éve alatt a karácsony ünnepét központi utasításra megpróbálták megfosztani vallásos üzenetétől, spirituális értelemben semlegessé akarták tenni. Ilyen ostobaság is csak a kommunisták fejében foganhatott meg. Születésnapot ülni az ünnepelt említése nélkül? És lásd mi lett a megfeszített munka gyümölcse:

mára a karácsony jórészt elvesztette eredeti tartalmát, a nyugati társadalmak többsége egy nagyobb lélegzetvételű eszem-iszomként ünnepli. Sok esetben a magukat gyakorló kereszténynek vallók is legfeljebb a díszletekkel emelik be Jézust az ünnepbe, illetve éjszaka elsétálnak az éjféli misére beköszönni az újszülöttnek. A karácsony valódi ünnep, a szó szoros értelmében. Örömhírt kaptunk, Isten megtestesült, és ebből egy sor nagyszerű dolog következik. Vigadjunk! Szívvel és lélekkel. Hogy mi ez az örömhír?

A karácsony egyik legfontosabb öröme, hogy Jézus Krisztusban Isten testté lett, társunkká vált a földi vándorlásban. Többé nem vagyunk egyedül, velünk marad a világ végezetéig. Ádám engedetlenségében az ember halandóvá vált, Krisztus engedelmességében új életet kaptunk.

Azért született a világra, hogy beteljesítse üdvözítő küldetését, amit az Atya rábízott. Ez a történet a karácsonnyal kezdődik. Jézus az Isten dicsőségét osztja meg velünk, az ember méltóságot kapott Isten megtestesülése által. A régi ember többé nem létezik.”

Fotó: MTI/Kovács Attila

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.