A jognak asztalánál

2021-12-25 20:37:00

Németh Péter
Népszava
Idén Orbán nem gyújtott adventi gyertyákat, ez lehetett egyfajta tiltakozás is a részéről.

„Két éve a magyar miniszterelnök karácsony előtt, advent idején vasárnaponként gyertyát gyújtott. Bárki követhette facebook oldalán, ahogy a sötétben megvilágítja az arcát, minden magyarnak üzent: én vagyok a ti jövőtök. Az idén Orbán nem gyújtott adventi gyertyákat, legalábbis a közösségi oldalán nem találkoztam vele, viszont ez lehetett egyfajta tiltakozás is a részéről; tiltakozás az európai politika ellen.

Szamizdat 15 című írásában ugyanis odáig jutott, hogy »ma az európaiaknak nincs joguk hazájukhoz, nyelvükhöz, kultúrájukhoz, családjukhoz és Istenükhöz«. És azt is mondta – írta –, Petőfivel szólva, hogy – idézem – »haza csak ott van, hol jog is van«. Mindez természetesen csak Európára vonatkozik, az Unióra, mert azért itthon »szilárd alkotmányos rend van«, ahogy azt e héten megtudhattuk tőle.

Ami nem jelent egyebet, mint hogy ezen a kontinensen Magyarország egy kis alkotmányos sziget, egy igazi haza, ahol a jog uralkodik. Jó ezt tudni, ilyenkor karácsony vigíliáján különösen. Hogy a miniszterelnök szerint egy olyan országban élünk, ahol – hála a kormánynak és neki – béke, nyugalom és törődés van, odafigyelés az emberekre, szabadság és egyenlőség.”

Kép forrása: MTI/Soós Lajos


 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.